Ubistvo Anesa Mešića: Da ga Mario nije, ja bih ga ubio

Na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu suđenje Mariju Mrnjavcu, Medinu Kosi i Sadinu Dobratićiju zbog ubistva Anesa Mešića, koje se dogodilo 22. maja 2017. počelo je iznova zbog izmjene jednog od članova vijeća. Na is tom ročištu, nakon saslušanja četvorice svjedoka odbrane, završen je dokazni postupak i najavljene završne riječi koje će se održati 23. aprila.

Na početku ročišta predsjedavajući vijeća sudija Jasenko Ružić je rekao da su provedeni svi dokazi odbrane, te su se tužilac i branioci složili da se neće ponovo provoditi, nakon čega su saslušani svjedoci odbrane Jasmin Žutić, Kenan Duraković i Medin Koso. Sva trojica svjedoka istakli su da je ubijeni Anes Mešić bio kriminogena i nasilna osoba.

“Da ga Mario nije, ja bih ga ubio”, rekao je tokom svjedočenja Kenan Duraković rekavši da ga je Mešić maltretirao od 16. do 18. godine, dok nije pobjegao u inostranstvo. Kad se vratio u Otes, Mešić ga je presreo i na konto nekog duga oteo mu auto koje je vani kupio. Kad ga je 1. maja 2017. ponovo presreo, tjerao ga je da prebije Jasmina Žunića – Žunu. Kenan je to odbio rekavši da je Mešić dovoljno snažan da to sam uradi i izašao iz njegovog auta. Mešić ga je udario drškom pištolja, a Duraković ga je potom prijavio policiji.

Žunić je istakao da je poznavao ubijenog koji je bio konzument droge, te da je koristio drogu spid. Potom je naglasio da su svi mladići u Otesu imali problema sa Mešićem jer je on druge osobe tjerao da rade za njega i prodaju drogu. Oni koji su to odbili, kako je rekao Žunić, dobili bi batine. Rekao je da je i sam imao problema s Mešićem koji je i svjedoka, navodno tjerao da prodaje drogu. Dodao je da su njegova majka i drug prijavljivali Mešića, ali da su ih, kako je rekao, policajci istjerali iz stanice.

Govoreći o pucnjavi u kojoj je Mrnjavac ubio Mešića, rekao je da se to samo čekalo jer je on mnoge maltretirao.

Optuženi Koso, svjedočeći u svoju korist opisao je da je Mrnjavac pucao u samoodbrani kada je Mešić krenuo prema njemu, dodavši da je uvijek bio naoružan. Rekao je da se protiv njega vodio postupak na Općinskom sudu jer je s Mešićem činio krivična djela, a onda ga je Mešić tjerao da na sebe preuzme krivnju.

Optuženi Sadin Dobratići također je istakao da je Mešić bio nasilan i da je lako potezao pištolj.