Učešće Grada Bihaća na forumu o migrantima (FOTO)

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić 26. i 27. novembra 2019. godine učestvovao na međunarodnoj konferenciji „Minicipal Forum 2019“ u turskom gradu Gaziantep.

Turska trenutno ugošćuje najveći broj izbjeglica na svijetu, oko 3,5 miliona, za koje pruža humanitarnu pomoć u okvirima standarda UN-a, dok je grad Gaziantep koji ima oko 2 miliona stanovnika domaćin oko 500 hiljada migranata i izbjeglica. Održavanje Foruma općina i Gradova u Gaziantepu bilo je usredotočeno na razmjenu iskustava između gradova i općina iz različitih dijelova svijeta koji se susreću sa izazovima globalnih migracija, a uoči prvog Globalnog foruma za izbjeglice i migrante (GRF) koji će se održati u Ženevi narednog mjeseca.

Pored čelnika UN-ovih organizacija Republike Turske, domaćini konferencije bili su potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay i gradonačelnica Gaziantepa Fatma Şahin. Gragonačelnik Fazlić bio je jedan od panelista na konferenciji te je pored diskusije na panelu iskoristio priliku da još jednom skrene pažnju međunarodne zajednice na probleme s kojima se Grad Bihać susreće u svjetlu migrantske krize. „Iako brojke kojima baratamo mi u Bihaću i BiH kada su u pitanju migranti i izbjeglice možda sa globalne perspektive izgledaju minorne, broj od oko 5000 migranata za Bihać je ogroman jer se radi o malom gradu koji se pokušava snaći u uvjetima kada se naša država još uvijek nije efikasno suočila sa ovim problemom.

Ovu priliku koristim i da vas upoznam i sa nekonzistetntnim ponašanjem EU koja kroz međunarodne organizacije promiče humanost i sve više nailazimo na kritike s te strane, dok s druge strane radi sve da ojača graničnu policiju na vanjskim granicama EU i odvraća migrante i izbjeglica nebirajući sredstva za to“, rekao je između ostalog gradonaćelnik Fazlić na konferenciji.

S poštovanjem !

KABINET GRADONAČELNIKA