Učitelj iz Teksasa optužuje policajce: Oni su kukavice, stajali su u hodniku dok su učenici ubijani

,

Učitelj, koji je ranjen u masakru u školi u Uvaldeu u američkom Teksasu, kritizirao je policiajce, nazvavši ih “kukavicama” zbog odgađanja poduzimanja akcije dok su njegovi učenici ubijani.

U mučnom intervjuu za ABC News Arnulfo Reyes je naveo da je rekao svojim učenicima da se pretvaraju da spavaju tokom pucnjave. Jedanaest ih je ubijeno kada je napadač više od sat opsjedao njegovu i susjednu učionicu, dok je policija stajala u hodniku.

Imali su pancire

“Imali su pancire. Ja nisam imao ništa”, rekao je o policiji.

Pucnjava je odnijela živote 21 osobe, uključujući 19 djece. Napad 18-godišnjeg Salvadora Ramosa doveo je do ponovne državne rasprave u Americi o propisima o oružju.

Reyes, učitelj četvrtog razreda koji je predavao 17 godina, rekao je da je mislio da će “to biti dobar dan” dok je krenuo u školu.

Učenici su gledali film kada su izbili pucnji. Rekao im je da se sakriju pod stolove i prave se da spavaju, kako su ih učili.

Međutim, napadač je ušao kroz susjednu učionicu i počeo pucati.

Reyes je također pogođen, a zatim je poslušao savjet koji je dao svojim učenicima i pretvarao se da spava. Dok je ležao blizu svog stola, mogao je čuti policiju koja je uletjela u školu samo nekoliko minuta iza napadača.

No, trebalo je više od sat prije nego što je policija upala u učionicu i ubila napadača.

Vjerovao da će umrijeti

“Molio sam se i molio da ne čujem nijednog od mojih učenika kako govori”, rekao je za program Good Morning America, dodajući da je vjerovao da će umrijeti.

“Jedan od učenika iz druge učionice je vikao: ‘Policajče, ovdje smo. Ovdje smo'”, nastavio je Reyes.

“Ali oni su već otišli. Onda je ubica ustao iza mog stola i otišao tamo i ponovno je počeo pucati.”

Nakon proturječnih informacija, policija sada kaže da je ubica bio zatvoren u učionici 77 minuta prije nego što je policiajci provalili vrata.

Policija Uvaldea suočila se s teškim kritikama zbog ove odgode.

Reyes je rekao da se osjećao napuštenim od policije, rekavši:

“Nema isprike za njihove postupke i nikada im neću oprostiti.”

Pokušali su u školu upasti i zabrinuti roditelji, ali im je policija spriječila ulazak.

Zvaničnici kažu da je policija “pogriješila” kada je mislila da se situacija promijenila, iz aktivnog strijelca u zabarikadiranu osobu, te da su imali više vremena za pripremu odgovora.