Dodikov savjetnik: Učlanjenje BiH u NATO bez dogovora može izazvati novi konflikt

Srđan Perišić, savjetnik za politička pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, smatra da NATO, preko bošnjačkih političara, vrši pritisak na Republiku Srpsku s ciljem da BiH postane članica tog saveza.

On smatra da je sličan scenario i u Makedoniji i Crnoj Gori te da takvi pristisci vode ka stvaranju nestabilnosti.

- Građani u Crnoj Gori su većinski protiv članstva njihove zemlje u NATO i zbog toga nije bilo referenduma, tj. konsenzusa. Slično je i u Makedoniji, gdje je na referendumu odbačeno učlanjenje u NATO, ali to nikoga ne interesira, Makedonija se bez većinske volje naroda gura u članstvo. To u obje zemlje izaziva raskole i konflikt, što se posebno vidi u Crnoj Gori. Na redu je učlaniti BiH u NATO na isti način, bez širokog konsenzusa, dogovora, bez volje njenih građana, bez obzira na to što to može izazvati novi konflikt u BiH - naveo je Perišić.

On smatra da je način na koji se to radi u BiH nelegalan i nelegitiman, piše Avaz.ba

- Izvodi se putem Vijeća ministara, koji je u tehničkom mandatu, preko famozne Komisije za NATO integracije, na čije sjednice ne dolaze srpski članovi. Uz sve to, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović blokiraju rad Predsjedništva BiH i onemogućavaju formiranje vlasti na nivou BiH u skladu s oktobarskim izborima. Jesu li oni svjesni da zbog NATO-a BiH može imati samo sukobe i zaustavljanje njenog razvoja - naveo je Perišić.

On je rekao da Komšić i Džaferović otvoreno i nezakonito realizaciju Akcionog plana za članstvo BiH u NATO povezuju s formiranjem vlasti u zajedničkim institucijama BiH.

- Ta ucjena je upravo stvaranje uvjeta za blokiranje BiH u evropskim i regionalnim poslovima i za nestabilnost BiH na unutrašnjem planu ka izazivanju novog konflikta - istakao je Perišić.