Home

Udala se za ISIL-ovca kojeg je pratila

02 May

Udala se za ISIL-ovca kojeg je pratila

U ekskluzivnom izvještaju CNN je otkrio slučaj FBI-eve radnice Daniele Greene (38) koja je 2014. otputovala u Siriju kako bi se udala za teroristu koji se ranije pojavljivao na ISIL-ovim propagandnim videozapisima u kojima drži ljudske glave.

Green se, kao djevojka iz Njemačke, preselila u SAD, gdje se kasnije udala za američkog vojnika. 2011. počela je raditi u FBI-u kao lingvist, a 2014. dodijeljen joj je slučaj njemačkog teroriste kodnog imena 'Individual A', a radilo se o Denisu Cuspertu.

Nakon više mjeseci praćenja Cuspertovih kontakata i internetskih računa, Greene je otišla na odmor. Rekla je kolegama da ide posjetiti porodicu, međutim, njen avion nije sletio u Njemačku, nego u Tursku, na samu granicu sa Sirijom, gdje se udala za Cusperta. Sve to unatoč činjenici da je još uvijek bila udana za američkog vojnika. Nakon mjesec dana počela se premišljati.

Znala je da je u SAD čeka suđenje

"Bila sam slaba kad sam donijela ovu odluku, sada više ne znam kako se nositi sa svim. Doista sam ovaj put napravila pravu zbrku" ,napisala je prijateljici, a drugi dan nastavila kazavši kako bi se možda i pokušala vratiti da za sve to nije malo kasno.

Bila je svjesna da će teško otići, od novog muža, preko granice a i da će biti uhapšena čim sleti na američko tlo. Dva mjeseca nakon vjenčanja na tursko-sirijskoj granici, nekako je uspjela odletjeti za SAD. Tamo je odmah uhapšena te joj je uskoro počelo suđenje.

To je sramota za FBI

Izjasnila se krivom za davanje lažnih informacija o terorizmu te je pristala pomoći u daljnjoj istrazi. Osuđena je na dvije godine, a kritika na dužinu njene zatvorske kazne nije nedostajalo jer Amerikanci povezani s ISIL-om u prosjeku služe šest puta više od toga.

"Bez sumnje, to je sramota za FBI" ,kazao je bivši službenik State Departmenta John Kirby za CNN.

Cuspert je reper iz Njemačke

Izvorno Nijemac, Denis Cuspert je u Siriji bio poznatiji pod imenom Abu Talha al-Almani gdje se preselio 2013. godine, tri godine nakon prelaska na islam. Smatran je za jednog od najbrutalnijih operativaca u Siriji, koji je prije priključivanja ISIL-u bio reper umjetničkog imena Deso Dogg. Osim što je na propagandnim videozapisima držao ljudske glave u rukama, El-Almani je, također, pisao i pjevao pjesme koje veličaju Osamu bin Ladena.

Cuspert je krajem 2015. navodno poginuo u zračnom napadu, no iz Pentagona su devet mjeseci poslije to opovrgnuli kazavši kako je ISIL-ovac i dalje živ.

Iz CNN-a su pokušali razgovarati i sa Greene, no odgovorila je da bi, kada bi se upustila u to, njena porodica mogla biti u opasnosti, piše Daily Mail.

 

(Izvor:avaz.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top