Udruge sjeverozapadne Bosne uputile oštru poruku Dodiku

Tragično je za demokraciju i slobodu, naroda, entiteta i države kada političar s pozicije moći,  koja mu je povjerena od građana, tu moć koristi da bi onemogućio svoje sugrađane u iznošenju istine i pronalasku pravde. G. Dodik optužuje biskupa da svojim izjavama unosi „nemir u prostor koji vapi za mirom i izgradnjom povjerenja“. Koje su to izjave koje unose nemir?! To da su mnogi katolici ubijeni, tisuće prognano bez prava na povratak, da im je imovina uništena, crkve porušene i da je do danas zbog mnogih birokratskih prepreka povratak onemogućen, kao i obnova i nadoknada štete, navode u pismu.
 
Navode i da kada se iz jednog prostora nasiljem protjeraju svi koji “nisu vaši i nakon toga im ne dozvoljavate povratak i normalan život i, kada biskup te nepobitne činjenice iznosi javno, to je za Vas unošenje nemira”.
 
- Pa dajte, molimo Vas, izbijte adute biskupu Komarici iz ruku, pozovite sve koji su prognani a žele se vratiti da se vrate, da im vi jamčite sigurnost, ravnopravnost, održivi povratak. Obnovite sve porušene i devastirane objekte koji pripadaju katolicima i muslimanima, recite da će se moći zaposliti jednako kao i svi ostali u entitetu i napravit ćete najveći mogući korak ka miru na tom prostoru i izgraditi povjerenje. Ako to učinite bit ćete zapamćeni kao mirotvorac i veliki političar, bez obzira na ranije pogreške. Ako ne možete ili ne želite to učiniti niste vjerodostojan političar nego političar koji snagom vlasti, a ne argumenata, napada najvećega mirotvorca na ovim prostorima, našeg  biskupa Komaricu, navodi se.
 
Dodiku poručuju da na prostoru entiteta RS čiji je predsjednik danas živi 8.870 katolika od 250.000 koliko ih je živjelo 1991. godine.
 
- To su podatci koji najbolje govore sami za sebe, kao i o politikama koje su vođene i koje se vode na tim prostorima. Inače, prečesto Vas čujemo da javno govorite da ste za “izvorni Dayton”. Stoga Vas , gospodine Dodik, morao podsjetiti na činjenicu da je i Aneks 7, povratak prognanih, izvorni Dayton. Je li naš biskup kriv što ukazuje, prozivajući domaće ali  i relevntne međunarodne faktore da nije proveden “izvorni Dayton”!? – navodi se.