IAKO NE POSJEDUJE KANCELARIJU, UDRUŽENJE USPJEŠNO DJELUJE

Udruženje distrofičara Cazin dobilo drugi terenski ured: Zahvaljujući Fondu zaposlena žena sa 100%-tnim invaliditetom

Udruženje distrofičara Cazin dobilo drugi terenski ured: Zahvaljujući Fondu zaposlena žena sa 100%-tnim invaliditetom

Stvaranje potrebnih uslova za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u zajednici i u svome radu jedan je od strateških ciljeva Udruženja distrofičara Cazin, s kojima se želi dopuniti misija poboljšanja uslova življenja osoba sa invaliditetom i pridonijeti implementaciji strategije razvoja našeg grada Cazina.

Zahvaljujući podršci Fonda za zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije BiH  (dalje u tekstu Fond) u zadnjih godinu dana kroz rad ove organizacije zaposlene su dvije osobe sa 100%-tnim civilnim invaliditetom, što je jedan pozitivan korak.

Vrijednost projekata za zapošljavanje zajedno od 21.000 KM u potpunosti je financirao pomenuti Fond, kroz ista sredstva prihodovano je oko 3.000 KM za opremanje radnih mjesta radnika sa invaliditetom.

Zahvaljujući istom u udruženju je danas instaliran i drugi dio kompjutersko-tehničke, kancelarijske opreme u drugom terenskom uredu udruženja, u mjesnoj zajednici Stijena.

Zaposlenica Erzina Nuhić iz Stijene, žena sa 100%-tnim invaliditetom u invalidskim kolicima, kroz isti projekat, zahvaljujući Fondu, profesionalno je zaposlena u udruženju od sredine mjeseca oktobra prošle godine.

Erzina ne krije zadovoljstvo što sa svoje kućne adrese sada može ne samo zarađivati svoju platu već zahvaljujući istoj opremi adekvatno odgovoriti na radne zadatke i potrebe svoga udruženja i svoje zajednice.

Erzina Nuhić od rođenja je u invalidskim kolicima zbog mišićne distrofije, vanredno je završila osnovnu školu. Kroz program Kantonalnog Udruženja Distrofičara USK-a Bihać „Edukacijom do integracije“ uspješno je završila prvi stupanje edukacije i profesionalne rehabilitacije te spremno odgovara na radne zadatke pomoćnog administrativnog tehničara.

Novoopremljeni terenski ured Udruženja Distrofičara Cazin smješten je u kući iste u Stijeni i odatle Erzina uspješno izvršava sve svoje radne zadatke.

Udruženje Distrofičara Cazin još uvijek ne posjeduje vlastite prostorije te odlukama upravnih organa udruženja isto djeluje sa kućnih adresa rukovodioca i djelatnika, tako da je drugi ured i službeno predstavništvo udruženja na adresi Delići bb. U Tržačkim Raštelima, iako tehnički neuslovno, ovo udruženje adekvatno odgovara na potrebe svoga članstva i od samog osnivanja dalo je značajne rezultate u primjeni oblasti invalidnosti u politikama lokalnih zajednica u našem gradu.

Zahvaljujući Fondu raspolažu i sa dva potpuno opremljena kancelarijska ureda koja u potpunosti mogu odgovoriti na administrativno-tehničke potrebe rada kancelarija: informatičko-grafička oprema sa mogućnostima printanja, kopiranja, skeniranja, elektronsko-tiskovne obrade u potpunosti, na kojima radne zadatke obavljaju osobe sa invaliditetom.

 

(Cazin.NET)

Click on a tab to select how you'd like to leave your comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.