UEFA testira novi sistem izvođenja jedanaesteraca nazvan "ABBA"

Home

UEFA testira novi sistem izvođenja jedanaesteraca nazvan "ABBA"

Evropska fudbalska federacija (UEFA) na Europskom U-17 prvenstvu, koje je danas počelo u Hrvatskoj, u drugoj fazi takmičenja testirat će novi sistem izvođenja kaznenih udaraca.

Novi sistem, koji je poznat pod imenom "ABBA", dizajniran je kako bi ravnomjerno rasporedio pritisak na igrače prilikom izvođenja kaznenih udaraca, nakon što utakmice u regularnom dijelu i produžecima završe bez pobjednik.

Po sadašnjem modelu,penal izvodi igrač jedne, a potom igrač druge ekipe. Izvodi se pet serija, a ako je potrebno nastavlja se serija po serija.

UEFA-ina studija pokazala je kako klubovi i reprezentacije koji prvi izvode jedanaesterce imaju 60 posto izgleda za pobjedu što im daje nepravednu prednost, smatraju u krovnoj fudbalskoj organizaciji Evrope.

UEFA je analizirala više od hiljadu izvođenja jedanaestaraca od 1970. do 2013. godine.

"Istraživanje je pokazalo kako su igrači koji drugi izvode jedanaesterce pod većim pritiskom, posebno nakon što se odradi prvih pet serija", poručili su iz UEFA-e.

Prema novom sistemu, koji će se testirati u Hrvatskoj, penali će se izvoditi po sistemu "ABBA".

Prvi jedanaesterac izvodit će igrač iz ekipe A, potom će iduća dva izvoditi igrači iz ekipe B, pa iduća dva opet iz ekipe A i tako sve dok obje ekipe ne izvedu po pet udaraca. (AB-BA-AB-BA-AB).

Istim načinom će se nastaviti i ukoliko nakon prvih pet serija neće biti pobjednika.

Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB), fudbalsko tijelo koje mora priznati svako fudbalsko pravilo prije njegovog usvajanja, dalo je "zeleno svjetlo" za ovaj pokus.

"Vjerujemo kako ABBA može izjednačiti pritisak prilikom izvođenja jedanaesteraca, a sada ćemo to isprobati", kazao je Stewart Regan, član IFAB-a, te izvršni direktor Škotskog fudbalskog saveza.

 

(Izvor: FENA)

Objavito: Wed, 05/03/2017 - 13:02

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top