Uhapšen novinar Josip Šimić zbog sumnje da je krivotvorio SIPA-ine dokumente o prisluškivanju

Home

Uhapšen novinar Josip Šimić zbog sumnje da je krivotvorio SIPA-ine dokumente o prisluškivanju

Po nalogu Tužilaštva KS pripadnici SIPA-e danas su uhapsili Josipa Šimića koji se sumnjiči da je krivotvorio službene dokumente - dokaze o navodnom prisluškivanju glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić, potvrđeno je za Klix.ba.


Tužilaštvo BiH oglasilo se danas ranije saopćenjem u kojem, se navodi da je internom kontrolom u okviru SIPA utvrđeno da nije vršeno tajno praćenje i nadzor komunikacija navedenih osoba.

"Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, dostavila je izvještaj o poduzetim radnjama, u kojem se između ostalog navodi da internom kontrolom u okviru SIPA-e, nije utvrđeno postupanje te agencije u vezi sa navedenim događajem, koji se odnosi na tajno praćenje i nadzor komunikacija navedenih osoba. Ističemo da će Tužilaštvo BiH u saradnji sa SIPA-om, a po potrebi i ostalim policijskim agencijama, nastaviti sa provođenjem svih potrebnih istražnih radnji u cilju rasvjetljavanja okolnosti i činjenica važnih za donošenje tužilačke odluke, a o čemu će javnost biti informirana", navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, Šimić je Tužilaštvu BiH 28. augusta dostavio krivičnu prijavu protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, uz koju je priložio i falsifikovani dokument SIPA-e u kojem stoji da je državna agencija pratila i prisluškivala vršiteljicu dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordanu Tadić te da su informacije i transkripti dostavljani Mektiću. 

Iz SIPA-e su se tada oglasili saopćenjem za javnost u kojem su naveli da v. d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić i potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić nikada nisu bile predmet rada SIPA-e, niti su prema njima poduzimane posebne istražne radnje. Nakon dva dana Šimić je saslušan u prostorijama SIPA-e.

 

(Izvor: Klix)

Objavito: Tue, 09/05/2017 - 19:50

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top