Ujedinjeno negiranje

Home

Ujedinjeno negiranje


„U Srebrenici se nije desio genocid jer su tamo pošteđene žene i djeca“, reče Milorad Dodik i uđe u antologiju morbidne političke gluposti u koju bez imalo srama treba ugurati i onog koji ga je srdačno ugostio u emisiji „Telering“ i koji mu je ne trepnuvši dozvolio da se još jedanput naceri u lice svima onima koji i danas obilaze masovne grobnice po Podrinju tragajući za svojom „pošteđenom“ djecom.

Piše : Faruk Ajdinović

Milorad Dodik ne propusta prilike da na sva zvona negira više puta potvrđeni genocid u Srebrenici. Još kada mu se ukaže prilika da to bez ijedne poslijedice naglasi na televiziji čije se sjedište nalazi u Sarajevu, sreći laktaškog predsjednika jednostavno nema kraja.  Za Milorada Dodika Vojsci Republike Srpske treba dodjeliti Nobelovu nagradu za mir jer silovane Bošnjakinje iz Srebrenice nisu poubijali, pa prema tome, nema govora o genocidu u Srebrenici.  Istom tom Miloradu Dodiku granata poslana da ubije desetke mladih Tuzlaka je samo inscenirani incident dok je masakar u Ulici Vase Misikna „sarajevska propaganda“.  Suma sumarum – razlike između Milorada Dodika i Radovana Karadžića u suštini nema. Jedino treba spomenuti to da Karadžić svoje umobolne fikcije blebeće u Haškoj sudnici, dok Dodik, što je nevjerovatno tužno, ovakve bljuvotine prepričava u zvaničnim institucijama BIH.

Iznenađuje Dodikov nagon da institucionalno i politički Bošnjake u Republici Srpskoj sroza na nivo ugrožene nacionalne manjine koja se s vremena na vrijeme oglasi i koju niko ne doživljava ozbiljno, prije svega zato jer su upravo ti isti Bošnjaci Dodika doveli na vlast 1998. Godine kada je šutljivi i kršni Mićo bio jedan od dva SNSD-ovca u Narodnoj skupštini RS-a . Potvrdio je to Dodik naredivši svom velikom veziru oličenom u Aleksandra Džombića da, po prvi put od rata pa na ovamo, iz Vlade manjeg bh. Entiteta ukloni sve Bošnjake. I kao da to nije dovoljno, SNSD se pobrinuo da Bošnjacima ne pripadne ni zakonom i ustavom zagarantovano mjesto predsjednika Vijeća naroda Republike Srpske.  Da stvar bude još odvratnija, prozvanim se našao  i Igor Radojčić, po nacionalnosti Crnogorac, po zanimanju klimač glavom, te ustvrdio da Bošnjaci, onako jadni i čemerni, samo opstruiraju i odugovlače formiranje Vlasti u RS-u jer će Ustavni sud odbiti njihove zathjeve.  Ovim je Radojčić Bošnjacima Republike Srpske po ko zna koji put izrekao presudu četverogodišnje robije u kojoj će metuzalemi koji sjede u Ustavnom sudu RS-a i koji su jednom nogom u penziji, a drugom na onom svijetu, redom odbijati svaki pokušaj da se ostvari bilo kakvo pravo Bošnjaka u entitetu u kojem je upravo taj narod proživio najstrašniju golgotu.   Ovo je, dakle, Dodikov način da Bošnjacima kaže hvala što su mu dizanjem ruku za njegov prvi premijerski mandat osigurali da šest godina kasnije preuzme nepriskosnovenu vlast.

Od Dodika i njegovih poltrončića očekivati je da ponižavaju žrtve genocida, ali je pravi šok uslijedio nakon što je Bakir Izetbegović konstatirao da Dan RS-a nije uvrijedljiv Bošnjacima. Kako dan tvorevine koja je po presudi Haškog tribunala i presudi Međunarodnog suda pravde nastala na genocidu nad jednim narodom, može biti prihvatljiv tom narodu ?! Kako dan kada su otpočela protjerivanja, zastrašivanja i silovanja ljudi nesprske nacionalnosti, može biti dobra prilika za slavlje upravo tim žrtvama ?! I tako je Bakir Izetbegović djetinjasto i naivno zabasao u zamku novinarskog pitanja u kojoj će vjervotno ostati naredne četiri godine tokom kojih će mu ovo s pravom spočitavati svi oni koje je ovaj moralni faul istinski uvrijedio.  To, u prijevodu znači da su Bošnjaci u Republici Srpskoj, baš kao i Hrvati, postali ugroženi kao sredozemne medvjedice. Hrvatima će njihov „autohtoni“ Dragan osigurati poneku poziiciju u vlasti, dok će Bošnjaci čamiti negdje u zadnjim skupštinskim klupama krivi jer su preživjeli, a nipošto nisu smjeli.

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 16:29

Facebook komentari

Back to top