Ulicama Sanskog Mosta kruži stari fijaker

Ovih dana na ulicama Sanskog Mosta je viđena nesvakidašnja atrakcija. Radi se o starom fijakeru iz vremena Austro-Ugarske monarhije čiji vlasnik je Fahrudin Sadić koji živi i radi u Sloveniji.

Sadić kaže kako mu je nabavka ovakvog vozila bila želja oduvijek i da je sasvim slučajno u jednom malom slovenačkom gradu nabasao na stari fijaker.

-Stojao je odbačen i prekriven prašinom u nekom dvorištu. S vlasnikom sam se brzo dogovorio, jer mu nije mnogo značio i povoljno mi ga je prodao. Platio sam restauraciju i moram kazati da me je to poprilično koštalo, ali dati pare za ovakvu stvar nije mi žao- ističe Sadić

Fijaker je star 104 godine, restaurisan je u jednoj specijalizovanoj austrijskoj radnji gdje mu je vraćen prvobitni izgled.

Na njemu su mnogi dijelovi originalni, poput starih farova, u kojima su voštane svijeće, s tim što je ugrađeno i nekoliko modernih dodataka, kao što su hidraulične kočnice.

-Nabavio sam i dva mlada konja za vuču, a fijaker namjeravam koristiti u vlastite svrhe. Naravno, ukoliko neko izrazi veliku želju da ga iznajmi za vjenčanje ili sličan događaj, neće biti problema. - kaže vlasnik.

On još ističe kako su fijakeri u velikom broju slovenačkih i austrijskih gradova nezaobilazni dio turističke ponude, pa ne vidi razloge dai tako ne bude i kod nas.