Ultimatum prosvjetara i prevoznika USK-a

Početak školske godine u Unsko-sanskom kantonu ponovo je neizvjestan. Sindikati u obrazovanju i udruženje autoprevoznika koji prevoze školarce postavili su ultimatum i zahtjeve Vladi Kantona.

Na današnji dan iduće sedmice prosvjeta će imati sastanak sa Vladom, kada će se konačno znati počinje li školska godina ili generalni štrajk.

Članstvo se pita

– Mi smo rekli da se do 30. nešto moramo dogovoriti ili će biti da se nismo dogovorili. Normalno, članstvo u sindikatima obrazovanja će odlučiti šta poduzeti dalje. Imamo zaključak Vlade o kojem bismo se trebali očitovati do petka, o izmjeni i dopuni kolektivnih ugovora, a u ponedjeljak je ponovo sastanak sa pregovaračkim timom Vlade. Ali, opet ponavljam, članstvo je to koje će donijeti konačnu odluku hoćemo li izabrati štrajk kao sredstvo, kazala nam Zehra Hodžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK-a.

Poziv na očitovanje već je proslijeđen sindikalnom članstvu, koje bi odluku trebalo donijeti do kraja sedmice. Međutim, iako pregovori sa Vladom još traju, Sindikat je obećao da će automatski postupiti po mišljenju većine članstva.

Nezgodna je situacija i sa autoprevoznicima koji traže da im se isplati dug kako bi mogli remontovati autobuse i spremni početi školsku godinu. Oni od Ministarstva obrazovanja potražuju oko 250.000 KM za prevoz učenika.

Ukoliko se potraživanja ne isplate, Upravni odbor Udruženja autoprevoznika BUS USK-a također najavljuje štrajk. Ismet Salešević, predsjednik Udruženja autoprevoznika, dobio je uvjeravanja od premijera Huseina Rošića da će se problem riješiti do početka školske godine.

– Želimo garanciju da će potraživanja isplatiti, pa ćemo sačekati i vidjeti, kazao je Salešević.

Ko će biti treći koji će se javiti prije početka školske godine i izvršiti pritisak na Vladu Huseina Rošića, tek će se vidjeti, a s obzirom na to da je izborna godina u toku, zahtjevi se sa sigurnošću mogu očekivati. Sredstva za prevoz učenika, ali i nastavnika, moraju se osigurati.

– Duguje se oko godinu našim nastavnicima za naknade prevoza na posao. Tražimo od Vlade da nam predoči način na koji će i kada izmiriti ta dugovanja. Prevoz je jedna od najvećih stavki iz našeg sporazuma u nacrtu i krajnje je vrijeme da se i to počne rješavati. Prošle godine do augusta je to išlo po dogovoru, ali od augusta se nije poštovalo pa smo opet ostvarili godinu neisplaćenih potraživanja, podsjetila je Zehra Hodžić.

Regres na dugove

Jedini potez kojim je Vlada dosad obradovala nastavnike bila je isplata regresa za ovu godinu. Međutim, da bi nastavnici bili u potpunosti zadovoljni, potrebno je sustići primanja sa isplatama naknada i obaveza koje nemaju karakter plata, kao i uvođenje profesionalnih školskih standarda u svim školama, a naročito u predškolstvu.

Učenici kojima se raspust približio kraju s nestrpljenjem iščekuju obavijest o početku škole, zapravo obavijest o odgodi i nastupanju štrajka. Međutim, do idućeg petka to neće moći sa sigurnošću znati.