Unsko-sanski kanton: Kako zaposliti snahu?!

Već je i pticama na grani jasno da javna poduzeća, ili „državna jasla“ kako se to u narodu popularno kaže, već odavno služe stranačkim moćnicima za zbrinjavanje rodbine, kumova, prijatelja i zaslužnih stranačkih kadrova. I nije to od juče već traje zadnjih dvadesetak godina.

Siguran posao, solidna plaća i nikakva odgovornost su dovoljni razlozi stranačkim šefovima da prvo srede situaciju u svojoj užoj familiji i natovare poreskim obveznicima još jednu nepotrebnu plaću u preglomaznoj državnoj administraciji za koju nam pred svake izbore obećavaju kako će doći do drastičnog smanjenja i reorganizacije.

Predsjednik OO SDA Bužim Kasim Mulalić, koji je na završenim općim izborima izabran u Federalni parlament, posljednjim primjerom nam svima zorno pokazuje kako neće niti želi odustati od stare uhodane prakse da prioritet kod zapošljavanja imaju samo odabrani. U vrijeme kada je bužimski kadar na čelu Zavoda za javno zdravstvo bio Hamzabegović, Mulalić je zaposlio sina, a ovih dana uspio je ugurati i snahu kod drugog bužimskog direktora Samira Veladžića u Poslovnicu PIO/MIO Bihać na poslove u arhivi. Da sve nije za arhivu treba napomenuti da je od svog predsjednika nagrađen i Ćenanović Mehmed Meša kojem je po istom principu Mulalić zaposlio suprugu u Zavod za javno zdravstvo, a ove godine i sam Ćenanović je sa mjesta savjetnika načelnika općine Bužim unaprijeđen i postavljen na mjesto direktora kantonalnog Fonda za stambeno zbrinjavanje boraca i ratnih vojnih invalida. Sve po zaslugama, ali ne onim ratnim već stranačkim.

I dok političari i dalje pregovoraju oko uspostave vlasti i nove skupštinske većine oni koji još uvijek imaju bilo kakav uticaj zapošljavaju svoju rodbinu i prijatelje. I nije SDA sama u tome izuzetak, slična je praksa i kod svih drugih političkih lidera. Što bi se reklo „sve ostalo su nijanse“. Ipak, čudo je kako Mulalić za osam godina poslaničkog mandata nije uspio riješiti zapošljavanje snahe i ranije.

Upućeni tvrde kako nije uspjela na vrijeme dobiti diplomu na fakultetu u Bihaću, te je to i jedan od glavnih razloga. Drugi tvrde kako je upravo Mulalić insistirao da Samir Veladžić bude nosilac liste SDA za USK čime ga je zadužio i naravno tražio da mu uslugu vrati istom mjerom. I tako to rade oni u politici. Dogovore se kako i koga treba natovariti na državna jasla, u javnosti pričaju kako je teška situacija i kako će u narednom mandatu raditi na ekonomskom oporavku kantona, zapošljavanju i pravdi za sve. Međutim, nisu bili dovoljno iskreni pa rekli kako će prvo zapošljavati svoje, kako će ekonomska situacija svakog dana biti sve gora, kako ni slučajno neće smanjiti svoje enormno visoke plaće i naknade i kako će pravde biti ali samo za odabrane, a nepravde za sve druge koji će i dalje obilaziti zavode za zapošljavanje i čekati neke bolje dane.

Iz pouzdanog izvora doznajemo kako će od 01. januara 2015. godine u Zavodu za zapošljavanje u Cazinu početi sa radom pet novih uposlenika, izvor navodi kako su uposlenici sa ugovorom na neodređeno vrijeme, a pažnju skreće na užurbano zbrinjavanje kadrova u Unsko-sanskom kantonu (kao što su isti radili i u Sarajevu i Tuzli, zbog čega je umalo raskinuta već potpisana koalicija SDA-DF).

buzim-danas.com