Upoznajte Aliju- čovjeka koji je 60 godina mutevelija u džamiji

Ramazan

 

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu, sutra će zapostiti prvi dan mjeseca ramazana, mjesec milosti, oprosta, intenzivnog ibadeta, dobročinstva. Dijelite dobro i trudite se da ono dominira vašim životima i djelima, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u ramazanskoj poruci muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.

Alija Buturović već šezdeset godina mutevelija je Bijele džamije na Vratniku. Posti od djetinjstva i ni sam se ne sjeća koji mu je ovo ramazan, ali dobro zna da je ovo drugi ramazan u kojem zbog pandemije korona virusa postoje razna ograničenja.

“Ja nikad nisam zatvarao džamiju, a bilo je unutra do deset insana. Napolju su klanjali mnogi, taj prostor je za 400 vojnika pravljen pa se može razrijediti“, rekao je Alija Buturović.

Ezanima koji označavaju početak molitve, ali i kraj posta za vrijeme ramazana, vjernici su pozvani i da nakon mjesec i po dana zaključanih džamija ponovo pristupe zajedničkim namazima. Tu u Bijeloj džamiji Divan katiba Hajdara koja je od 2015. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, nekada je namaze predvodio i hafiz Bugari koji pojašnjava suštinu samog posta.

Play Video

“Ti si postač u punom smislu te riječi kada postiš od svega onoga što uznemirava tebe i one oko tebe. Ima i onih koji ne poste, to je njegovo pravo, ali on posti da ne čini nepravdu drugom, i on posti od nepravde, Poslanik je poslao ashabe pod zaštitu jednog koji nije musliman, zato što je pravedan, postio je od nepravde“, rekao je Sulejman Bugari, hafiz.

Ranije su objavljene Instrukcije o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima

Čistoća džamija i higijenski uslovi u njima, preporuka da djeca do 12 godina i osobe iz rizičnih grupa da namaze obavljaju u kućnom prostoru, tek su dio prethodno objavljene Instrukcije o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima.

“Neka naša vjernička dosljednost u poštivanju higijenskih i epidemioloških mjera bude naš dodatni ramazanski ibadet i mali doprinos u spašavanju ljudskih života. Oživimo vjeru u svojim srcima i u svojim domovima“, istakao je Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Sa Žute tabije i ovog ramazana će se oglasiti topovi i upaliti kandilji označavajući vrijeme iftara. Na ramazanskoj sofri sa i bez pandemije oduvijek je bio somun

“Ja mislim da nas ova pandemija neće pomesti i da će ljudi ipak moći postiti i moći dolaziti da kupuju. Za sada u ovoj pandemiji uglavnom ide na određeni posao kako treba, nema posla onoliko koliko ga ima bez pandemije, ali će somuni ići“, naveo je Mehmed Poričanin.

Imperativno ramazan je i mjesec Kur'ana. Božija riječ objavljena ljudima upravo u ovom mjesecu kao putokaz stoji u ajetima sure El Bekare, jasno razlučujući dobro od zla.