Home

Upoznajte zvijer koja će zamijeniti legendarnog Hummera (VIDEO)

17 Aug

Upoznajte zvijer koja će zamijeniti legendarnog Hummera (VIDEO)

U PUNOM opterećenju teži deset tona, a u vožnji je nezaustavljiv. 

Hummer je na kraju svog životnog ciklusa, a zamijenit će ga nova zvijer koja svojim mogućnostima donosi drastičan napredak. Ime mu je JLTV ili dulje Joint Light Tactical Vehicle, a potpisuje ga Oskosh Defense. Pritom pojam Light uzmite s rezervom, jer ovo vozilo je sve samo ne lagano. Priča za sebe je M-ATV, monstrum specijalno razvijen za američke akcije u Afganistanu, a koji predstavlja ono najmoćnije što četiri kotača u američkoj vojsci trenutno nude. 

Roman Mica jedan je od samo nekolicine civila koji su imali priliku pobliže se upoznati s novitetom. Nakon što je testnim poligonom prokrstario u vojnom Hummeru i M-ATV vozilu, red je došao na JLTV, kojeg je imao priliku i sam provozati. Nažalost, kako se radi o vojnom novitetu, pogled u kabinu nije nam dopušten, no sudeći po Romanovim dojmovima, zasigurno ne razočarava. 

Osim što je prerastao Hummera u svakom pogledu, JLTV ispravlja i najveće mane prethodnika. Naime, posebna pažnja posvećena je sigurnosnom aspektu, pa tako novo vozilo pruža puno bolju zaštitu putnika. Svi koji su gledali filmski hit Black Hawk Down znat će o čemu govorimo. Kad su pak terenske sposobnosti u pitanju, dovoljno je reći kako prilagodljivi ovjes dopušta svakom kotaču hod od 20 inča, odnosno više od pola metra. 

Jedina klasika vezana je uz pogon. JLTV pokreće dobrano modificirani General Motorsov 6.6 V8 turbodizelaš. Iako inače daje i do 437 KS, vojna verzija je zbog dugovječnosti prigušena na 345 KS. 

Oskosh Defense ima trenutno narudžbu za 5.000 primjeraka. Odluči li se američka vlast doista za JLTV, to znači da će potkraj iduće godine krenuti narudžba daljnjih 17.000 primjeraka. Sveukupne američke potrebe su na minimalno 55.000 ovakvih vozila. A poznata je i cijena, koja se kreće od početnih 250.000 USD. 

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top