Zdenko Klepić: Uprava "Aluminija" zadužena da traži novu korekciju ponude

Zdenko Klepić, predsjednik Nadzornog odbora "Aluminija", nakon okončanja sjednice, kazao je novinarima kako je Upravi ovog preduzeća dato zaduženje da što hitnije zatraži od izraelsko-kineskog konzorcija "Abraham grupe" nastavak razgovora s ciljem korekcije njihove ponude.

Zaključeno je jednoglasno, rekao je on, da Nadzorni odbor podržava biznis model u vezi s oživljavanjem i nastavkom proizvodnje novih investicija i zapošljavanja radnika, prenosi Avaz.ba.

- Zatražene su dorada i izmjena ponude u dijelu pravnog modela, a koji se, između ostalog, odnosi na rokove najma, kao i visinu najma, tj. zakupnine te pravnog odnosa sa sadašnjim "Aluminijem" u vezi s najmom. Zatražili smo, također, da iz ponude izdvoje sve zahtjeve koji se odnose na razne nivoe vlasti, a ima ih puno, čije rješavanje nije u nadležnosti Uprave niti Nadzornog odbora - kazao je Klepić.

Zatraženo je, istakao je, da se fokus u ponudi stavi na pogon ljevaonice radi očuvanja opreme i angažiranja zaposlenika, jer sve ostalo, naveo je, zahtijeva rokove.

Na zahtjev Uprave, kazao je, donesena je odluka da se isplate otpremnine, u skladu s propisima, svim zaposlenicima koji će biti proglašeni tehnološkim viškom.

Na pitanja novinara nije htio odgovarati, izuzev što je naveo da je Dražen Pandža ostao direktor "Aluminija".