Upravnik zatvora u Bihaću o Edinu Gačiću: Upozoravali smo institucije

Edhem Veladžić, upravnik zatvora u Bihaću, onom u kojem je Edin Gačić služio jedan dio jedinstvene zatvorske kazne je govorio o njemu i o informaciji koju su poslali nadležnim institucijama malo prije njegovog izlaska na slobodu.

Edin Gačić koji se sumnjiči za dva ubistva u sedam dana bio je bihaćkom zatvoru. Veladžić je upozoravao da bi ubistva ili slična djela mogla dogoditi nakon njegovog puštanja na slobodu.

"Praksa je i obaveza svih kazneno-popravnih instiucija da kada osuđenik koji je izdržao predviđenu kaznu, prilikom otpusta obavijestimo policiju na području gdje će se osuđenik vratiti. Naravno mi to radimo u većini slučajeva, obavještavamo da je osoba izdržala kaznu. Kada su u pitanju osobe poput Gačića Edina, on je nekih 5-6 mjeseci prebačen da izdrži u Bihaću".

"Na bazi dosjea, na bazi onoga što smo saznali radeći sa njim, mi smo vidjeli da se radi o posebnoj osobi koja ima dva ubistva. S obzirom na sve ono ranije, smatrali smo i imamo obavezu da obavijestimo Centar za socijalni rad, Centar javne bezbjednosti Banjaluka, jer se vraćao tamo. Zbog njegove specifičnosti obavijestili smo FUP, Graničnu službu i druge da institucije imaju operativne podatke", ispričao nam je Edhem Veladžić.

"To smo završili, dali podatke, bili smo na raspolaganju. Taj akt je otišao u javnost, iako nije trebao. On služi institucijama koje se time bave, kao operativni podaci. Sve što je u aktu navedeno je tačno", dodao je za N1. 

Kakav je Gačić bio u zatvoru?

 "Obilazim često prostore gdje se nalaze pritvorenici. Upoznam svakog lično. Imaju službe koje rade sa njima stalno. Na bazi svega toga zaključili smo da se radi o osobi posebnih karakteristika. On je osuđen na 19 godina i 11 mjeseci. Za to vrijeme nije imao nikakvih posjeta. Nismo imali sa njim problema. On je bio sam sa sobom. Nije imao komunikaciju sa drugim osuđenicima. U tom smislu nismo imali problema. Sve ono što smo vidjeli - očekivati je bilo da će se ovako nešto desiti", poručio je.

Sedam dana izbjegava policiju, da li se radi o osobi visoke inteligencije?

"Radi se o osobama koje su u nekim segmentima ograničene, a u drugim imaju inteligenciju i moć. Nismo imali mi sa njim problema", pojasnio je.

Da li se moglo išta učiniti nakon upozorenja?

"Ja o tome nemam dovoljno informacija, da donosim zaključke šta su institucije uradile. Imammo mnogo problema, ali ovakve stvari se dešavaju i u dobro uređenim državama. Ljudi koji inače izgledaju kao normalni - onda budu u ovakvoj situaciji. Ne znam šta su institucije poduzimale. Ovo što se desilo kod Konjica, da li se moglo više uraditi - ne znam.  Trebalo je više snaga iskoristiti u Konjicu da se on uhvati", rekao je na koncu razgovora.

Podsjećamo, pripadnik FUP-a Mahir Begić ubijen je u subotu navečer, 9. februara 2019. u mjestu Suhodol, kod Tarčina, nakon čega je Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) pokrenulo istragu protiv Edina Gačića. Policijski izvori navode da je glavni osumnjičeni Edin Gačić do sada počinio nekoliko ubistava, među kojima je i njegova majka. Policijski pripadnici intenzivno tragaju za njim.