Uragan Irma potpuno uništio otok Barbuda, ima i poginulih (VIDEO)

Home

Uragan Irma potpuno uništio otok Barbuda, ima i poginulih (VIDEO)


"Potpuna devastacija" koju je uragan Irma prouzrokovao na otoku Barbudi na Karibima procijenjena je na oko 150 miliona dolara, izjavio je premijer Antigve i Barbude Gaston Browne. 

"Inicijativa za obnovu trajat će godinama", rekao je Browne lokalnoj televiziji nakon posjete otoku, gdje je potvrdio kako je najmanje jedna osoba umrla zbog oluje.

Na Barbudi živi oko 1.600 ljudi, riječ je o manjem od dvaju najvećih nastanjenih otoka Antigve i Barbude.

Na većem, Antigvi, živi 80-ak hiljada ljudi. Uragan Irma pete kategorije, najviše na tabeli kojom se mjeri intenzitet uragana i jedna od najsnažnijih atlantskih oluja ovog stoljeća, zahvatio je u srijedu francuske prekomorske otoke Sveti Bartolomej i francusko-holandski Sveti Martin uz velike materijalne štete i sada prijeti Portoriku, Haitiju i Floridi.

Približio se Angulli, Britanskim Djevičanskim Otocima, istočnom rtu Portorika, a prijeti možda i Haitiju.

U međuvremenu, istočnije na Atlantiku formirao se novi uragan, nazvali su ga Jose, i trenutno je u prvoj kategoriji, a sljedećih dana očekuje se njegovo jačanje.

U Meksičkom zaljevu tropska oluja Katia također je prerasla u uragan prve kategorije i očekuje se da će za koji dan udariti u meksičku državu Veracruz.

Ovo je prvi put od 2010. da su na području Atlantika, u koje se svrstava i Meksički zaljev, istovremeno aktivna tri uragana..
 

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 07/09/2017 - 07:36

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top