USK: Agonija čuvara šuma se nastavlja

Problem sa zapošljavanjem dosadašnjih čuvara šuma Kantonalne uprave za šumarstvo, u Šumsko-privredno društvo „Unsko-sanske šume“ već peti mjesec se ne rješava

Situacija se dodatno usložnjava, jer sada ih Šume žele primiti, ali ih Kantonalna uprava ne može odjaviti. Rezime je to sastanka održanog u utorak u Direkciji šuma.

Tragom te informacije, doznajemo da je pravi problem u stvari, ko će ovim ljudima isplatiti plaće za protekla četiri mjeseca, otkako traje njihova agonija. Uz to, plaće za isti period nisu dobili ni ostali uposlenici Kantonalne uprave. Evo i zašto...

U Direkciji "Unsko-sanskih šuma" u utorak je održan sastanak sa predstavnicima Kantonalne uprave za šumarstvo i Vlade, te lugarima, koji trebaju početi raditi u Šumama, a što je određeno zaključkom Vlade od 25. oktobra.

„Smatrali smo da su ispunjeni zakonski uslovi, odnosno da je za zaposlenike Kantonalne uprave za šumarstvo riješen radno-pravni status, te tražili da čuvari šuma sa sobom ponesu obrazac poreske odjave JS 3100 kako bi se utvrdio jedan od osnovnih elemenata ugovora o radu, a to je datum otpočinjanja radnog odnosa u ŠPD-u. Kako nisu dostavili potrebnu dokumentaciju, nije se moglo pristupiti potpisivanju ugovora, koje je ŠPD već ranije bilo pripremilo“, kaže Jasmin Grošić, portparol ŠPD „Unsko-sanske šume“.

S obzirom na to da u julu nisu primljeni u USŠ, lugari su se žalili na rješenje o prekidu radnog odnosa, te su ponovo prijavljeni u Upravu. Kako je Uprava do kraja juna bila u sastavu resornog ministarstva, trebalo je uraditi nove pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, kojim bi se smanjio njihov broj.

Direktor Uprave tvrdi da to nije urađeno na vrijeme, te da je u međuvremenu Ministarstvo donijelo novi pravilnik u kojem Uprave nema.

„Od dana kada je donesen pravilnik nas nema nigdje. Ja sam to prijavio Tužilaštvu, jer od tog dana nema uprave. Od tog dana ljudi koji rade u privatnim šumama, rade dupli posao, ovi drugi nisu, sad ni ovi nemaju plaće. Rješenje našeg problema je prvo da se donese pravilnik i bio je zaključak Vlade, ja poslao na Vladu, a on nije nije ni razmatran“, kaže Senad Hadžić, direktor Kantonalne uprave za šumarstvo.

Upravo to je razlog, tvrdi Hadžić, što on kao direktor ne može odjaviti ove uposlenike, jer po njegovim riječima to može uraditi samo resorni ministar, koji je i potpisnik u rješenjima o zasnivanju radnog odnosa. „U ovoj situaciji ja kao direktor Kantonalne uprave ne mogu odjaviti ljude. Direktor ŠPD u ovoj situaciji ne može primiti ljude, niti preuzeti ljude dok se ne odjave, znači to su činjenice to je jasno ko dan nema tu priče. Mora se riješiti period od jula do danas ko će za taj period ljudima dati nadoknadu, ljudima koji su radili i ljudima koji nisu radili“, dodaje Hadžić.

Iz Vlade Kantona dostavili su nam opširnu informaciju o poduzetim aktivnostima oko preuzimanja nadležnosti nad čuvarskom službom, koja je usvojena 5. septembra. Taksativno je pobrojano šta se sve dešavalo u vezi sa implementacijom izmjena Zakona o šumama, ali i još nekih zakona, te podzakonskih akata, koji su u međuvremenu stupili na snagu. Time se situacija dodatno iskomplikovala.

„Sve navedeno dovelo je i do problema zakonitosti isplate plaća čuvara šuma, kojima je raskinut radni odnos. S jedne strane, do konačnosti njihovih rješenja o raskidu radnog odnosa ovi uposlenici imaju pravo na isplatu plaće. Međutim kako je 30. juna istekao rok u kojem je Kantonalna uprava za šumarstvo mogla u svojoj nadležnosti imati ove uposlenike, zakonski oni više ne mogu biti njeni uposlenici. Svako daljnje odugovlačenje preuzimanja čuvara šuma od strane „Unsko-sanskih šuma“, kao zakonom propisane obaveze, predstavljat će problem za Vladu i Budžet Unsko-sanskog kantona, a posebno kršenje prava uposlenika“, navodi se, pored ostalog, u informaciji.