USK: Nismo zadovoljni sa uzgojem krošnjastih sorti

Home

USK: Nismo zadovoljni sa uzgojem krošnjastih sorti


Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona u suradnji sa međunarodnim projektom FARMA na osnovu zahtjeva predstavnika općinskih službi za poljoprivredu, organizirao je prvi put na području Unsko-sanskog kantona stručnu edukaciju za agronome, uposlene u općinskim službama za poljoprivredu, određenim kantonalnim institucijama i upravnim organizacijama, koji su najdirektnije vezani sa primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, prije svega proizvođačima u oblasti voćarstva.

Prema podacima 46.700 hektara na području Federacije je obradive površine zasađeno voćnim kulturama a na području Kantona je 2.508 hektara obradive površine pod različitim voćnim kulturama. Međutim, prema mišljenu kantonalnog poljoprivrednog zavoda to nije zadovoljavajuće stanje.

- Ono sa čime nismo zadovoljni jeste stanje u oblasti krošnjastih voćnih vrsta i jezgričnih voćnih vrsta i upravo ovakav seminar služi kako bi s jedne strane podigli nivo produktivnosti na voćnjacima koji već postoje, a s druge strane animirali sve one koji imaju slobodne površine da krenu u proizvodnju kultura koje su profitabilne. Osnova svega jeste da standardiziramo proizvodnju po eu. standardima i da primijenimo nova tehnološka znanja i postupke koji se trenutno apliciraju u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine. Nismo još uvijek zadovoljni jer svi uslovi koje imamo na području Kantona nam daju realnu šansu da razvijemo i ovu granu primarne poljoprivredne proizvodnje i da na taj način ostvarimo mogućnost za samozapošljavanje građana, pa uključujući i dio agronoma koji su bez posla i nalaze se na Zavodu za zapošljavanje, a mogu na svojim vlastitim gazdinstvima krenuti u ovakvu vrstu proizvodnje - izjavio je Smail Toromanović direktor Poljoprivrednog zavoda USK.

Upravo ovakve edukacije iz proteklih godina omogućile su Unsko-sanskom kantonu epitet najvećeg izvoznika jagodičastih voćnih kultura, gdje ova kultura i dalje bilježi najintenzivniji rast i razvoj na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine.

 mojusk.ba
Objavio: Čet, 08/12/2011 - 11:05

Facebook komentari

Back to top