USK: Povoljni uslovi za proizvodnju voća nisu u skladu s nivoom proizvodnje

Home

USK: Povoljni uslovi za proizvodnju voća nisu u skladu s nivoom proizvodnje


Mada područje Unsko-sanskog kantona ima dobre preduslove za bavljenje voćarstvom, neki segmenti ove grane poljoprivrede, poput uzgoja krošnjastog voća, nisu u dovoljnoj mjeri razvijeni, a glavni razlog za to je nedostatak prerađivačkih kapaciteta. 
Nešto bolja situacija je u proizvodnji jagodičastog voća, koje se na ovom području sve više širi, no ograničavajući faktor u toj proizvodnji je otkup.
 
„Zbog povoljnih zemljišnih i klimatskih uslova, u našoj zemlji mogu uspijevati gotovo sve vrste voća. Povoljni uslovi nisu u skladu sa nivoom proizvodnje voća a to je  najvidljive u proizvodnji krošnjastih voćnih vrsta. Za uspješnu proizvodnju u voćarstvu sadnica predstavlja 80 posto potrebnih uslova što znači da se izboru sortimenta treba posvetiti posebno velika pažnja“, ističe Besim Salkić, stručnjak iz Voćnog rasadnika Srebrenik. 
 
„Na području Unsko-sanskog kantona nešto bolja situacija je u proizvodnji jagodičastog voća, no i tu postoje ograničavajući faktori, poput otkupa. Sve u svemu, Unsko-sanski kanton  ima jednu šansu a to je da industrijsku robu dovede u red .Velike kompanije diriguju cijenu robe pa proizvođačima ostaje jedino da smanje troškove proizvodnje a povećaju prinose“, navodi Adnan Maličević s Poljoprivrednog fakulteta Sarajevo.

Prema podacima Kantonalnog Poljoprivrednog zavoda, na području Unsko-sanskog kantona pod voćem je 2 hiljade 508 hektara zemljišta.

Unsko-sanski kanton i općina Cazin bilježe vanredne rezultate kad je u pitanju proizvodnja jagodičastog voća, prije svega jagode i maline mada se u zadnje vrijeme bilježe određeni pomaci i u sadnji drugih vrsta jagodičastog voća poput borovnice, crne ribizle i ogrozda. „Ono čime nismo zadovoljni odnosi se na površine pod krošnjastim voćem. Zato i pokrećemo razne aktivnosti kako bi se to stanje promjenilo a proizvodnja unaprijedila.Smatram da su nereguliranost statusa zadruga i nedostatak prerađivačkih kapaciteta glavni razlozi za još uvijek niske prinose voća na ovom području, ali i da će se to stanje promjeniti jer se već pokreću određene aktivnosti u Bosanskom Petrovcu na izgradnji pogona za preradu“, kazao je Smail Toromanović, direktor Poljoprivrednog zavoda USK.
 
S područja Unsko-sanskog kantona  prošle godine je izvezeno oko 300 tona jagodičastog voća. Slični rezultati zabilježeni su i tokom ove godine, no očekivanja stručnjaka iz Poljoprivrednog zavoda za narednu godinu su znatno optimističnija. Naime, zbog podizanja velikog broja novih zasada očekuje se da će u 2012. godini biti proizvedeno i izvezeno oko 500 tona jagodičastog voća.

rtvcazin

Objavio: Pon, 05/12/2011 - 02:04

Facebook komentari

Back to top