USK: Proizvođači odustaju od berbe, a pojedini uništavaju vlastite zasade (VIDEO)

- Problemi u malinarstvu se nastavljaju. Sezona je uveliko, a mnogi proizvođači odustali su od berbe. Zbog niske otkupne cijene te još uvijek neplaćene, a isporučene maline još iz prošle godine, oni najogorčeniji odlučili su uništiti zasade. Nadležni ističu da se ne mogu miješati u dogovore proizvođača i otkupljivača oko cijene otkupljene maline te da je riječ o tržišnoj utakmici.

USK, 22. juna - Tužni su ovo prizori koji se posljednjih dana objavljuju sa plantaža malina iz mnogih bh. gradova ali i iz susjednih zemalja. Uništavanje  zasada koje je počelo prošle godine, nastavlja se i u  ovogodišnjoj sezoni. Sulejman Pehlić iz Konjodora krenuo je u berbu ali je urod završio na smeću.

Malina je na kraju završila kao hrana za perad, a Sulejman je uvjeren da će sa ovom godinom nestati malinarstvo u Bužimu ali i drugim krajiškim gradovima.

Od nekad dobre otkupne cijene koja je u jednom periodu kretala se i do 3,5 marke, u prošloj godini taj je iznos skoro prepolovljen a mnogima nije ni na  vrijeme isplaćen. Uz to, od nekad 10-tak otkupljivača na ovom području, većina je ove godine i odustala od otkupa.

Konjodor je bužimsko naselje gdje su značajne površine zemlje bile pod zasadom malina. Bila je ovo idealna priilka da većinsko nezaposleno stanovništvo dođe do zarade. Od brojnih proizvođača koji su krenuli u malinarstvo, danas je tek 10 posto njih nastavilo proizvodnju.

Kantonalne vlasti potiču ovu proizvodnju, no tržište je to koje diktira situaciju na terenu i nijedan nivo vlasti ne može odlučivati o visini cijene otkupa što je za malinare od presudnog značaja, tvrde u resornom ministarstvu poljoprivrede USK.

Pored kantona, od ove godine Federacija odnosno resorno ministarstvo najavilo je poticaje za malinarstvo sa ovog nivoa vlasti. Ministar Šemsudin Dedić kazao je da se želi na ovaj način sačuvati dosadašnji nivo proizvodne. On je naglasio kako je njegovo ministarstvo uvelo više mjera podrške malinarima ali priznaje kako je glavni problem malinarstva nastao zbog poremećaja na svjetskom tržištu, pada cijena ali i nespremnosti svih nivoa vlasti da sistemski postave stvari.