USK: Unatoč manjku učenika, škole povećale broj uposlenih

Home

USK: Unatoč manjku učenika, škole povećale broj uposlenih


Ovogodišnji budžet obrazovanja biće premašen za 2 miliona KM. Kako bi se utvrdio razlog povećanja budžetski inspektor obišao je nekoliko škola USK i utvrdio niz nepravilnosti finansijske prirode, odnosno povećanje broja uposlenih u obrazovanju. Kako bi se utvrdio razlog evidentnog nesrazmjera održan je sastanak premijera, ministara obrazovanja i finansija u Vladi Kantona sa direktorima vrtića, osnovnih i srednjih škola u USK.

Sve je manje djece u školama, a sve više uposlenih u obrazovanju. Budžetski inspektori  utvrdili su za sada u  šest  škola u Kantonu finansijske nepravilnosti  koje su nastale zbog povećanja plaća  za mart i april ove godine. Ukoliko se nastavi ovakvim načinom i u narednoj školskoj godini  Vlada, ističe premijer Rošić, neće moći izvršiti  planske aktivnosti.

Direktori škola koji su prisustvovali današnjem sastanku pozdravljaju aktivnosti budžetskog inspektora, pozivaju ga da obiđe i ostale škole kako bi se utvrdilo stvarno stanje za koje najviše krive prethodne ministre.

Povećanje u ovogodišnjem  budžetu iznosiće  2 miliona maraka i moći će se jedino regulisati rebalansom. Naredne školske godine, istakli su predstavnici vlasti, insistiraće se na maksimalnom poštivanju pedagoških standarda i spremni su se uhvatiti u koštac s nagomilanim problemima i otporima za koje vjeruju da će ih biti.

 

(Izvor: RTVUSK.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 01/06/2017 - 07:03

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top