USKOK U KB DUBRAVA: 'UPALI SU U BOLNICU, SVE SE ČEŠLJA!' Istražitelji žele otkriti što stoji iza transakcije kojom je Kujundžić prodao kuću samom sebi

slika
Istražitelji su, kako smo saznali, bili i u KBC-u Sestre milosrdnice, gdje su tražili sve ugovore s tvrtkom Kujundžićeva susjeda

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, izvidi su započeli neposredno prije Kujundžićeve smjene, i to na osnovi medijskih napisa o njegovoj imovinskoj kartici odnosno o načinu stjecanja nekoliko nekretnina. Neslužbeno doznajemo da se najviše pozornosti pridaje kući na Markuševcu, u kojoj žive supružnici Kujundžić, zbog činjenice da su kuću kupili od tvrtke Zidni vrt, koja je bila u vlasništvu Tatjane Kujundžić.
Poslovna suradnja

Samim time, doznajemo, opet se aktualizirala priča o toj tvrtki i navodima iz 2008. godine kad je KB Dubrava, dok je na čelu bio Kujundžić, imala ugovore sa zastupnikom Olympusa Nevenom Mrkšom.

Naime, obitelj Mrkša bila je tada u susjedstvu obitelji Kujundžić, a Kujundžićeva i Mrkšina supruga u to vrijeme su i poslovno surađivale, upravo u biznisu s nekretninama.

U to vrijeme govorilo se kako Kujundžić kao ravnatelj KB-a Dubrava upravo zbog tih prijateljsko-poslovnih odnosa daje milijunske ugovore Olympusu, što su obje strane demantirale.

Iako tvrtka Zidni vrt više ne postoji, a Mrkša više nije zastupnik Olympusa, nego njihove proizvode prodaje preko vlastite tvrtke, poveznica Mrkše i Kujundžića i dalje postoji.
Nadležni organi

Sporna je naime - a upravo to, među ostalim, navodno provjeravaju nadležni organi - tvrtka Smart Medical d.o.o. koju je Mrkša osnovao 2016., samo dva mjeseca nakon što je Kujundžiću započeo ministarski mandat. Mediji su otkrili kako je tijekom 2018. i 2019. iz proračuna Ministarstva zdravstva isplaćeno 4,7 milijuna kuna tvrtki Smart Medical d.o.o.

Kako doznajemo, djelatnici PNUSKOK-a su prošlog tjedna izuzimali dokumentaciju iz bolnica koje imaju ugovore sa Smart Medicalom. Među ostalim, istražitelji su bili i u KBC-u Sestre milosrdnice, gdje su zatražili sve ugovore koje je ta tvrtka potpisivala s tom bolnicom.

U tijeku je, kako doznajemo, prikupljanje dokumentacije i izvidi, nakon čega će se odlučiti ima li osnova za daljnja postupanja.

Kako neslužbeno doznajemo, u KB Dubrava već nekoliko dana dolaze službene osobe, odnosno policija po nalogu USKOK-a koja prikuplja dokumentaciju.
Odgovorne osobe

- Upali su u bolnicu, sve se češlja. Prije nekoliko dana bili su u uredu nasuprot ravnateljeve sobe te su tražili papirologiju i razgovarali s nekim odgovornim osobama - kažu nam izvori iz KB-a Dubrava.

Kako neslužbeno doznajemo, USKOK je razgovarao i s Editom Burčul, pomoćnicom ravnatelja za financije.

Naime, Burčul je poznata kao Kujundžićeva bliska suradnica i jedna od najvažnijih osoba iz njegove propale stranke Hrvatska zora.

Uskok se, doznajemo, bavi i revizijom iz 2011., kad je Kujundžić bio ravnatelj. Naime, prema javno dostupnim podacima, vidljivo je kako je mimo natječaja nabavljeno robe u vrijednosti većoj od 70 milijuna kuna.

“Nabava roba i usluga u ukupnoj vrijednosti 70,345.395 kn, s porezom na dodanu vrijednost, obavljena je izravno na temelju narudžbenica te prema uvjetima iz zaključenih ugovora i dodataka ugovora iz 2011. i prijašnjih godina, bez provođenja propisanih postupaka nabave za 2011. godinu”, stoji u reviziji.

Inače, bez natječaja ravnatelji bolnica imaju pravo sklopiti posao ili tzv. malom nabavom ili na pozivnom natječaju u vrijednosti do 200 tisuća kuna, stoga se postavlja pitanja koliko je takvih ugovora ravnatelj, u ovom slučaju Milan Kujundžić, trebao sklopiti da se u jednoj godini dođe do ukupne vrijednosti veće od 70 milijuna kuna.

Kako doznajemo, predmet izvida je i izgradnja dnevne bolnice.

Naime, KB Dubrava dobila je 50 milijuna kuna za uređenje i izgradnju dnevne bolnice za kirurgiju, međutim tim je novcem napravljena dnevna bolnica gastroenterologije, matičnog odjela Milana Kujundžića, koji se nakon smjene s mjesta ministra vratio na taj odjel kao šef.
Veći troškovi

Navodno su troškovi za taj projekt povećani takozvanim izvantroškovničkim radovima, za što nisu dobili zeleno svjetlo. Postavlja se pitanje je li do povećanja tih troškova došlo zbog, primjerice, nepoštivanja rokova.

Kako je bila riječ o sredstvima EU, koja su bila strogo namjenska, i taj dio se, kako doznajemo, provjerava.

To bi mogao biti razlog da europski novac za izgradnju dnevne bolnice u Dubravi nikad ne stigne. Osim navedenog, izuzima se dokumentacija vezana za druge javne nabave i ugovore s farmaceutskim kućama.

Prema našim izvorima iz bolnice, otvoreno je i pitanje transparentnosti vlasništva nad kafićem u KB-u Dubrava.

Naime, godinama se po kuloarima priča kako su stvarni vlasnici Milan Kujundžić i Edita Burčul, što su oni više puta demantirali. No, kako doznajemo, i to je dio izvida koji provjerava PNUSKOK.

Na upit provodi li se istraga u KB Dubrava, iz Državnog odvjetništva su odgovorili kako upit treba imati više informacija te kako općenit upit ne omogućava odgovor.

Što je sve temelj izvida u bolnici?

- svi ugovori sa zastupnikom Olympusa, Kujundžićevim susjedom Nevenom Mrkšom

- svi ugovori s tvrtkom Smart Medical d.o.o. koju je Mrkša osnovao 2016. godine

- javna nabava bez natječaja dok je Kujundžić bio ravnatelj

- izgradnja dnevne bolnice

- ugovori s farmaceutskim kućama

- vlasništvo nad kafićem u bolnici