Ustavni sud BiH ponovo o ustavnosti dana RS-a, uputstvu CIK-a i apelaciji Borjane Krišto

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan Feni je potvrdio kako prijedlog dnevnog reda za plenarnu sjednicu nije pretrpio nikakve izmjene u odnosu na ono što je objavljeno na službenoj stranici tog suda.

U kontekstu sa zahtjevima za ocjenu ustavnosti čije je rješavanje predloženo u četiri odvojene odluke, Mijan je kazao da se jedna odnosi na Zakon o Danu RS, a jedna na zakone o parničnom postupku oba entiteta u pogledu odredbi koje se tiču prava na naplatu troškova u parničnom postupku kada je jedna od strana zastupana od pravobraniteljstva, piše RTV USK.

"Tri zahtjeva odnose se na Uputstvo Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) o načinu provedbe posrednih izbora, dva zahtjeva koje je podnio Sud BiH i treći koji je podnijela Borjana Krišto u svojstvu predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH)", precizirao je.

Osim razmatranja zahtjeva za ocjenu ustavnosti i donošenja odgovarajućih odluka, Ustavni sud BiH bi trebao usvojiti godišnji izvještaj o radu za 2018. i Izvještaj o izvršenju budžeta Ustavnog suda BiH za 2018. godinu.