USTAVNI SUD ENTITETA RS: Prihvaćena žalba Kluba Bošnjaka na Zakon o premjeru i katastru RS

Home

USTAVNI SUD ENTITETA RS: Prihvaćena žalba Kluba Bošnjaka na Zakon o premjeru i katastru RS


Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) odlučilo je da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za odlučivanjem o povredi vitalnog nacionalnog interesa tog naroda u odnosu na Zakon o premjeru i katastru RS-a.
U roku od mjesec dana Vijeće će, kako je saopćeno, donijeti meritornu odluku o tom zahtjevu.

Zakon o premjeru i katastru, usvojen je u oktobru u entitetskom parlamentu glasovima vladajuće većine u RS-u, a nakon što je Ustavni sud BiH stavio privremenu mjeru zabrane primjene spornog Zakona o katastru u RS-u.

Predlaganjem novog zakona RS je sama odustala od Zakona o katastru u RS-u, čija primjena je obustavljena odlukom Ustavnog suda BiH, po zahtjevu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Izetbegović je ranije, podnoseći apelaciju Ustavnom sudu RS-a, upozorio da cilj donošenja Zakona o katastru u RS-u očigledno nije da se omogući kontrola korištenja imovine u skladu s općim interesima, odnosno da se osigura naplata poreza ili drugih doprinosa ili kazni, već da se liši imovine svaka osoba koja nije u posjedu te imovine.

Prethodno su i delegati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a zatražili ocjenu ustavnosti Zakona o katastru u RS-u, ali je bez čekanja na krajnji ishod Uprava za geodetske i imovinskopravne poslove u RS-u počela njegovu primjenu, odnosno preuzimanje gruntovnica u sudovima u tom bh. entitetu.
fena
Objavio: Tue, 06/12/2011 - 12:05

Facebook komentari

Back to top