USVOJEN ZAKLJUČAK: Prvo izvještaji pa koncesija

Home

USVOJEN ZAKLJUČAK: Prvo izvještaji pa koncesija


Općinsko vijeće Sanski Most na prošlom zasjedanju usvojilo je zaključak po kojem će dati suglasnost na dodjelu koncesije RMU „Kamengrad“ tek pošto ovo privredno društvo dostavi izvještaje o iskopanim količinima uglja u poslednjih pet godina. RMU „Kamengrad“ zatražio je od ministarstva privrede USK dodjelu koncesije za eksploataciju mrkog uglja na površinskom kopu „Zlauše“. 

 

Da bi kantonalno ministarstvo moglo dodijeliti ovu koncesiju, potrebna je i saglasnost općinskog vijeća Sanski Most, obzirom da se površinski kop nalazi na teritoriji sanske općine. Općinsko vijeće je usvojilo zaključak po kojem se od RMU „Kamengrad“ traže izvještaji u proteklih pet godina na osnovu kojih će se utvrditi količina iskopanog uglja na površinskom kopu „Zlauše“.Nakon što se dostave izvještaji, općinsko vijeće će, prema usvojenom zaključku, posebnom odlukom utvrditi naknadu koju će RMU „Kamengrad“ morati da plati na ime naknade za iskopane količine mineralnih sirovina na pomenutom površinskom kopu.

 

Zaključkom je definisano da će tek poslije izvršenja ovih obaveza, za koje je određeno vrijeme u trajanju od trideset dana, općinsko vijeće donijeti odluku o davanju saglasnosti za koncesiju ovom privrednom društvu. Predstavnici RMU „Kamengrad“ koji su prisustvovali sjednici općinskog vijeća dali su svoj pristanak na odredbe pomenutog zaključka.

 

Njime je također i definisano da predstavnici rudnika i mještani naseljenih mjesta koja se nalaze u blizini potpišu protokol o saradnji i rješavanju međusobnih problema koji će biti dostavljen na sjednicu općinskog vijeća. Inače, mještani naselja sela Gorice imaju dosta primjedbi na rad rudnika jer tvrde kako su im, zbog aktivnosti na površinskom kopu „Zlauše“ ugroženi i oštećeni stambeni objekti te dio infrastrukture.

mojusk.ba

Objavio: Wed, 07/12/2011 - 12:46

Facebook komentari

Back to top