Uvedene nove mjere u Francuskoj, zabranjeni izlasci iz domova, obavezan rad od kuće...

civid
Lockdown počinje danas i trajat će do 1. decembra

 

Francuska vlada je objavila popis novih mjera za suzbijanje širenja Covida-19, među kojima su zabrana izlazaka iz domova osim u najnužnijim slučajevima i obavezan rad od kuće.

Francuski premijer Žan Kasteks (Jean Castex) je jučer objavio precizan popis mjera drugog lockdowna za suzbijanje Covdia-19 koji počinje danas i trajat će do 1. decembra.  

Građani će morati ostati u svojim domovima i izlaziti samo uz valjano opravdanje poput nabave prehrambenih namirnica, prijevoz djeteta u školu, nužnog posla koji se ne ože obaviti iz doma, odlazak liječniku, pružanje žurne pomoći članu obitelji i jednosatne tjelovježbe na udaljenosti ne većoj od jednog kilometra od doma.

Svi koji će izlaziti iz kuća morat će nositi dokument kojim to opravdavaju

Ministrica rada Elisabeth Borne je rekla da će rad od kuće biti obvezan tokom cijele sedmice osim ako to nije tehnički moguće.

Svi koji će izlaziti iz kuća morat će nositi dokument kojime opravdavaju svoj izlazak, a provjere će vršiti policija.  

Škole će, za razliku od mjera uvedenih u proljeće kada su zatvorene sve obrazovne ustanove, ostati otvorene. Djeca od šest godina i starija morat će u razredima nositi maske dok je to do sada bilo obvezno samo za starije od 10 godina. 

Zatvorit će se sveučilišta, kafići, restorani i prodavnice, uz iznimku servisa automobila, samoposluga, praonica, optičara i apoteka. Otvorene će ostati javne službe kao i vjerski objekti, ali će proslave poput vjenčanja biti ograničene na manje skupine. Javne sportske aktivnosti bit će obustavljene.  

U Francusku neće moći niko izvan Evropske unije osim u posebnim okolnostima, ali će granice između Francuske i drugih zemalja EU ostati otvorene. Hoteli mogu ostati otvoreni u manjem kapacitetu za poslovna putovanja.

Skoro 50.000 novozaraženih u 24 sata

Nova ograničenja kretanja i privrednih aktivnosti u Francuskoj će izazvat pad privredne aktivnosti od gotovo 15 posto procijenio je sinoć resorni ministar Bruno Le Maire.

Francuska je u četvrtak objavila da je u posljednja 24 sata imala 47.637 novozaraženih. U srijedu ih je bilo 36,437, a u nedjelju rekordnih 52.010. 

Ukupno je u Francuskoj registrirano više 1,28 miliona slučajeva zaraze novim koronavirusom, a u četvrtak se broj umrlih zbog zaraze Covidom-19 povećao za 235 na 36.020.

Dnevni broj hospitaliziranih pao je na 976, nakon što je tri dana za redom bio veći 1.200. Trenutno je u bolnicama 21.183 oboljelih a najviše ih je bilo sredinom travnja, više od 32.000.  

Broj ljudi na odjelima intenzivne njege povećao se za 111 na 3.156.

Izvor: