Uveliko traju pripreme za Kurban-bajram: Iako su orasi skupi, baklava je neizostavna poslastica

Home

Uveliko traju pripreme za Kurban-bajram: Iako su orasi skupi, baklava je neizostavna poslastica


Tradicionalna bosanska jela jedna su od glavnih obilježja Bajrama.

Baklava predstavlja neizostavnu poslasticu i mnogi kažu da bez nje kao i da nije blagdan.

Međutim, pred predstojeće bajramske praznike, kao i ranije, cijena oraha, koji su jedan od glavnih sastojaka baklave, previsoka je.

Obradovati porodicu

Naša ekipa posjetila je pijacu ''Markale'', gdje su nam kazali da se cijene oraha kreću od 18 do 26 KM po kilogramu.

Najčešće se prodaje očišćeni orah, u jezgri. Za pripremu jedne baklave potrebno je kupiti kilogram do kilogram i po. 

Kako su nam kazali prodavači, s obzirom na to da je kraj mjeseca i da plaće i penzije još nisu bile, zadovoljni su prodajom. Jedna od sugrađanki koje smo zatekli u kupovini oraha je Sanela Lović, koja je kazala da će za Bajram spremiti baklavu, ali i osvježavajući voćni kolač. - Iako se najprije pojede voćni kolač, baklava je nezaobilazna. Ali mislim da su orasi preskupi. Ipak izdvojim novac jer moram obradovati porodicu - kazala je Lović. S njom se slaže i Zemira Bukva, koja se, što se slatkih jela tiče, opredijelila za jabukovaču i baklavu. Ona svake godine priprema kolače.

- Isplativije je kupiti, ali volim da uložim svoj trud i pokažem da mi je stalo do ovog praznika, ali i do porodice i mojih gostiju. Što se tiče cijene oraha, nije realna, ali ja sam ovaj put orahe za baklavu dobila od prijateljice - rekla je Bukva. Zulhida Duraković za praznik će pripremiti ružice, kadaif ili baklavu. I ona misli da su orasi vrlo skupi, ali će ih ipak kupiti.

- Bajram ne ide bez tradicionalnih jela, a pogotovo kolača. Ništa mi ne znači da kupim kolače u slastičarnici, to mogu svaki dan. Ipak, kad kuham s ljubavlju, to je drugačije - istakla je Duraković.

Tufahije vrlo tražene  

U jednoj od slastičarnica u Starom Gradu kazali su nam da su već zaprimili narudžbe za Bajram i da se dosta građana, usljed nedostatka vremena, odlučuje za kupovinu kolača. Zanimljivo je da ljudi sve češće naručuju torte umjesto tradicionalnih kolača. Cijena torte je 45 maraka. Baklava košta 3 KM po komadu, a ista je cijena i za veću količinu.

Također, tufahije su vrlo tražene.

 

(Izvor:Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Wed, 30/08/2017 - 18:26

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top