Uvođenje rezervnog sastava policije RS asocira na prošlost

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Eldan Mujanović smatra da se iza najavljenog uvođenja rezervnog sastava policije MUP-a RS kriju politički ciljevi, jer naša zemlja ima sasvim dovoljno policajaca po broju stanovnika i u tom se segmentu nalazimo u evropskom prosjeku.

Podsjetimo, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač prije nekoliko dana najavio je uvođenje rezervnog sastava policije tog entiteta "da bi se uspješno odgovorilo na niz sigurnosnih izazova s kojima može da se suoči RS, poput migrantske krize, elementarnih nepogoda i drugih vanrednih situacija u kojima treba pružiti pomoć stanovništvu".
 

- Mislim da se ovdje pitanje kontrole migracija, odnosno ulaska i prolaska migranata kroz BiH, na neki način iskorištava za ostvarivanje jednog puno većeg političkog cilja, a to je upravo to uvođenje rezervnog sastava policije, jer jedna takva mjera, za razliku od ovih proizvoljnih ocjena, ipak zahtijeva puno veće i važnije razloge, i detaljnije i znatno složenije analize- kaže Mujanović u razgovoru za Vijesti.ba.


Podsjeća da je u vrijeme trajanja mandata Međunarodnih policijskih snaga (IPTF) policija u našoj zemlji bila pod nadzorom međunarodne zajednice, te da se "očigledno sada osjetilo da je taj nadzor malo opao, da međunarodna zajednica nije toliko zainteresovana da se time više bavi, pa se koriste dnevnopolitički događaji za ostvarivanje političkih ciljeva".

- Mislim da u ovom momentu u BiH ima sasvim dovoljno policije, da je ona dobro i osposobljena i obučena da se bavi svojim poslom, samo treba biti efikasnija u radu. A uvođenje rezervnog sastava policije nekako mi više djeluje kao čista politizacija - govori profesor Mujanović.

Naglašava da je Dejtonski mirovni sporazum, između ostalog, obuhvatio i policiju, kao jednu od veoma važnih komponenti sistema koja raspolaže i oružjem i represivnim ovlaštenjima.

- A pošto je to mirovni sporazum, bilo kakvi potezi vlasti vezani za policiju i vojsku neminovno u BiH mogu izazvati tenzije. I ja mislim da ovo nije nimalo dobar potez. Jedna racionalna, normalna i argumentovana rasprava vrlo bi lako ukazala da u BiH imamo dovoljno policije, i da smo u tom segmentu u evropskom prosjeku. Mi otprilike imamo negdje oko 350 policajaca na 100.000 stanovnika, što je zlatna sredina evropskog prosjeka - kaže Mujanović.

Ponavlja da našoj zemlji ne trebaju dodatne policijske snage, već da se treba posvetiti pažnja njihovom boljem i efikasnijem radu.

Uvođenje rezervnog sastava policije zaista asocira na prošlost, i mislim da to uopšte nije ni potrebno, niti dobro za stanje u našoj zemlji - zaključuje Mujanović u razgovoru za Vijesti.ba.