Home

Uz odlazak Nade Đurevske: Za svaku blagu riječ i krotkost

17 Sep

Uz odlazak Nade Đurevske: Za svaku blagu riječ i krotkost

Otišla je Nada Đurevska. Žena koja je po mnogo čemu bila jedinstvena i unikatna. Doimala se kao nečija tetka, daidžinica, ujna. A bila je svačija - kako drugačije objasniti činjenicu da je svima bila mila i draga, kao da su je poznavali godinama. Bilo je dovoljno pogledati samo jedan njen film da osjetite tu bliskost koju je teško iko prije nje prenosio na publiku. Teško da će i poslije.

Mnogi su izrazili žaljenje zbog njene prerane smrti, dok se iščekivalo da budu obznanjeni vrijeme i mjesto posljednjeg ispraćaja. Ali, jedinstvena kao i u svemu što je bila, Đurevska je izrazila želju da komemoracije nikako ne bude, te da je ne ispraća mnogo ljudi. Poštovati je želje, a nama živima ostaje da se barem lijepom riječju oprostimo od nje. Zaslužila je to, svaki put kada nam je dolazila u goste preko malog ekrana ili kada smo je gledali uživo na sceni. Duše su nam bile pune, srca zadovoljna.

Screenshot_1

Velika glumica

Kamerni teatar 55 se također na poseban način pozdravio sa slavnom glumicom, uz otvaranje svoje nove sezone. Izvedena je popularna “Žaba”, a direktor ovog teatra Emir Hadžihafizbegović posvetio je izvedbu Nadi, što je publika pozdravila velikim aplauzom.

- “Žabu” smo u Sarajevu i po svijetu odigrali 250 puta i nikada se ne obraćamo nakon ove predstave, jer je poslije ovakve katarze bespotrebno bilo šta govoriti. Ali večeras je posebna noć, rekao je Hadžihafizbegović.

Kazao je u emotivnom obraćanju direktor Kamernog da je Nada Đurevska na sceni Kamernog teatra 55 odigrala 838 predstava, od čega 27 premijera. U Kamernom teatru 55 otvorena je i knjiga žalosti.

Vijest o njenoj smrti s dubokim žaljenjem primile su i njene kolege iz Narodnog pozorišta, u kojem je, uz Kamerni, odigrala najviše predstava u karijeru.

- Nada Đurevska će ostati upamćena kao velika pozorišna glumica, diva i duša pozorišne scene, filmskog platna, ali i nesebično dobar čovjek. Četrdeset godina umjetničkog djelovanja pohranilo je neizbrisive umjetničke kreacije, saopćili su iz Kuće na obali.

Mediji iz susjednih zemalja također su prigodnim tekstovima ispratili Nadu Đurevsku na posljednje putovanje. Index.hr piše da je “otišla jedna od najznačajnijih glumica bivše Jugoslavije”, dok Jutarnji list javlja da je “otišla velika glumica”. Dnevnik.hr ju je nazvao “legendom Sarajeva”, a Slobodna Dalmacija kaže da je otišla “jedna od najvažnijih glumica bivše države”.

I srbijanski mediji prenose vijesti o smrti Nade Đurevske, te također navode da smo ostali bez jedne od najznačajnijih glumica bivše Jugoslavije. Blic.rs navodi da je Đurevska iza sebe “ostavila velike uloge po kojima će je se sjećati mnoge generacije”.

Možda se na najemotivniji način od Đurevske oprostio Božo Vrećo, koji je posljednji pozdrav poslao preko Instagrama. On je sa Đurevskom ostvario posebnu vezu tokom promocije njegove knjige “Mila”:

Screenshot_2

Oda za Đurevsku

“Otišla je tiho, kao i lati ruža koje vjetar poljuljkuje da usnulo počinu na tlu, naša voljena Nada Đurevska, ona zapravo nikad nije samo glumila, to je bilo mnogo više od glume, umjetnost svojstvena njenoj ličnosti u svakoj ulozi gdje je pomno i psihološki pronalazila njen sopstveni život i kajanje i tugu i bol i rastanke i utjehe i sumnje i grižnju i ljubavi i čekanja i u svim tim ulogama, i u liku Varje u ‘Višnjiku’ Antuna Pavloviča Čehova i u ‘Hasanaginici’ i u Safi, Filomeni, Nađi, Maši, u svim velikim ulogama što se biserno nižu u jednu vanvremensku nit vječnosti njenog dara i saživljavanja sa svim tim sudbinama, ona je iznova plijenila i nadilazila očekivanja. Sjećam se da je zbog moje knjige došla da izrecitira onako kako je samo ona to znala, Merdžan kadunu, rekla mi je: ‘U ljubavi sam progovorila, to moje srce želi’, napisao je, između ostalog, Vrećo.

Đurevska je dobitnica i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva 2014, a nakon uručenja nagrade je izjavila da se povlači sa scene nakon 40 godina rada. Impresivno.

Laka joj zemlja bosanska.

 

(Izvor: Oslobođenje.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top