Sanski Most: Vakcinacija pasa obavezna, cijene snižene

Široka akcija registracije, cijepljenja i sterilizacije pasa započela je u Sanskom Mostu i trajaće sve do polovine decembra, a svi vlasnici pasa pozvani su da vakcinišu svoje ljubimce.

Akciju provodi Veterinarska stanica uz finansijsku pomoć općinskih vlasti, a direktor ove ustanove Senad Bešić napominje da svi vlasnici tokom akcije mogu iskoristiti mogućnost koja im se pruža i uz popust od 50 posto vakcinisati svoje pse.

"Za vrijeme trajanja akcije cijene usluga Veterinarske stanice biće snižene za pola, tako da će vakcinacija koštati 17 maraka, mikročipiranje 10, izdavanje pasoša 15, a za vlasnike koji su zainteresovani da izvrše sterilizaciju psa cijena je 80 maraka", kazao je Bešić.

Dodaje kako je jedan od ciljeva akcije da se oformi jedinstveni registar vlasničkih pasa, kako bi se olakšalo provođenje zakonskih propisa kojima se reguliše ova oblast.

Prema riječima Elvisa Pašića, načelnika Općinske inspekcije, zakonska obaveza svih građana koji posjeduju pse je da su oni pod stalnim veterinarskim nadzorom te da su cijepljeni, registrovani i označeni.

"Nakon što se okonča akcija, inspekcija će obići teren i prema svim građanima koji nisu izvršili svoju zakonsku obavezu poduzeti zakonom predviđene mjere", kazao je Pašić.

On je naveo da se na ovaj način želi pod kontrolu staviti i problem pasa lutalica, koji već dugi niz godina opterećuje ovu lokalnu zajednicu i za koji do sada nije nađeno dovoljno efikasno rješenje.