Vandali u Švedskoj zapalili najmanje 80 automobila

Maskirani mladi ljudi zapalili su najmanje 80 automobila tokom noći u Švedskoj te gađali kamenicama policajce, izazivajući burnu reakciju švedskog premijera, koji je osudio "ekstremno organiziranu" noć vandalizma.

Policijski portparol Hans Lippens izjavio je u utorak kako početni izvještaji ukazuju da je osamdesetak automobila zapaljeno tokom noći, uglavnom u drugom po veličini švedskom gradu Geteborgu i u obližnjem industrijskom gradu Trolhetenu. 

O požarima manjeg obima također je javljeno u Malmeu, trećem po veličini švedskom gradu. 

U Trolhetenu, sjeveroistočno od Geteborga, gdje je zapaljeno najmanje šest automobila, policajci su također gađani kamenicama, a ulice su blokirane. Geteborg je 400 kilometara jugozapadno od Štokholma. 

Lipen (Lippens) je kazao da, zbog činjenice što su požari izbili u kratkom periodu, "ne možemo isključiti pretpostavku da postoji veza između njih." 

Fotografije koje je objavio švedski tabloid "Aftonbladet" prikazuju muškarce u crnim kapuljačama kako podmeću vatru u automobilima na parkingu u blizini Geteborga. 

Švedska novinska agencija TT javila je da su svjedoci ugledali "maskirane mladiće" kako bježe. Nije bilo hapšenja. 

Lipen je kazao da je nekoliko mladića koje su policajci ugledali na mjestima incidenata identificirano. 

- Razgovarali smo s njima, ali ne možemo zaključiti da su oni podmetali vatru. Također smo razgovarali s njihovim roditeljima - izjavio je on lokalnim medijima, ali nije mogao pružiti više detalja. 

Švedski premijer Stefan Lofven žestoko je kritizirao počinioce incidenata, pitajući ih: "Šta to radite?" 

U intervjuu za švedski radio, on je kazao da je "uistinu poludio" i da "društvo mora reagirati na oštar način". Dodao je kako izgleda da je podmetanje vatre bilo "ekstremno organizirano". 

- Vi nanosite štetu stambenim kvartovima i uništavate vlastita naselja - poručio je Lofven vandalima. 

- Ostao sam bez teksta. To je užasno, destruktivno je i to je čisto zlo - izjavio je Džonas Ransgard (Jonas Ransgaard), član gradskog vijeća Geteborga za lokalne dnevne novine "Goteborgs-Posten".