Vapaj iz srebreničkih sela: Skoro presušile zalihe hrane i lijekova, strahuju zbog teških bolesnika

Mještani planinskih sela Luka i Krušev Do, pedesetak kilometara od Srebrenice, javljaju da su tri sedmice odsječeni od grada, da su zalihe hrane, drugih potrepština i lijekova pri kraju, a od sinoć su ostali i bez napajanja električnom energijom.

Veliki snijeg i smetovi viši od metar na Šarenoj Bukvi, Stubliću i raskrsnici za Krušev Do onemogućavaju im bilo kakvu prohodnost do susjednih kuća. Svakodnevno prave prtinu do štala, iznemoglih osoba i izvorišta, ali u druga sela ne mogu doći.

Predsjednik Mjesne zajednice Luka Hamo Zulanović za „Avaz“ kaže da je stanje u ovim selima alarmantno i podsjeća na novembar 2004. godine, kada im je pomoć stigla helikopterima.

Kaže da su zalihe hrane i lijekova na izmaku te strahuju od teških bolesnika koje ne mogu evakuirati. Tvrdi da ima domaćinstava koja nemaju najosnovnije prehrambene artikle, jer nisu imali novca da pravovremeno sebi osiguraju velike količine hrane.

- Od prvih snježnih padavina ove zime putni pravac Podravanje - Luka samo je dva puta očišćen, ali su nove padavine i smetovi ponovo zatrpali put koji je neprohodan više od 20 dana. Radnici JKP „Polet“ iz Srebrenice, koje je zaduženo za održavanje našeg puta, svaki dan obećavaju da će krenuti na teren. Oni zbog višednevnog praznovanja ne mare za naše probleme - istakao je Zulanović.

Uspio je, kaže, pješke da se probije do Kruševog Dola, gdje su ljudi u panici zbog nedostatka hrane i lijekova, jer ima dosta hroničnih bolesnika.

Zulanović je obišao sva domaćinstva u Luci i Kruševom Dolu, sačinio spisak potrebnih lijekova i proslijedio ga SMS porukom mobilnom medicinskom timu Doma zdravlja u Srebrenici, da lijekove pošalju po ekipi za čišćenje snijega.

Kaže da je kontaktirao i s Civilnom zaštitom Federacije BiH da bi se njihove spasilačke ekipe odgovarajućim vozilima probile do ovih sela i dopremile osnovne potrepštine.