fbpx Vatrogasci poručili Novaliću: Svi imaju naknade za posebne uslove rada, a vi ih nama ukidate

Vatrogasci poručili Novaliću: Svi imaju naknade za posebne uslove rada, a vi ih nama ukidate

Home

Vatrogasci poručili Novaliću: Svi imaju naknade za posebne uslove rada, a vi ih nama ukidate


Vlada FBiH je izmjene Zakona zaštite od požara i vatrogastva, koje vatrogascima brišu dodatak na posebne uslove rada u visini od 30 posto, uputila u parlamentarnu proceduru.

Vatrogasci negoduju zbog te odluke, a danas će se okupiti kako bi premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću uputili "jedinstvenu poruku".

Sastanak samostalnih sindikata i sindikalnih organizacija Profesionalnih vatrogasnih jednica na području Federacije BiH bit će održan danas u Sarajevu.

Na sastanku će biti zauzet zajednički stav glede izmjena Zakona zaštite od požara i vatrogastva, a naročito brisanja člana 114. kojim je precizirano da vatrogasci dobijaju dodatak na posebne uslove rada u visini od 30 posto.

Predsjednik Sindikalne organizacije Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo Armin Hrelja kazao je za Klix.ba da je na prijedlog Federalne uprave civilne zaštite prijedlog nacrta ide u parlamentarnu proceduru, koji je usvojila Vlada Federacije BiH. 

"To znači da se nama ukidaju uslovi na opasnost. Mi kao vatrogascu dobijamo naknadu od 30 posto na posebne uslove rada. Povodom toga se okupljaju vatrogasci iz čitave Federacije, kako bi spriječili to. To je usko povezano sa našom beneficijom za radni staž", kazao je Hrelja.

Dodao je da su svi vatrogasci jedinstveni oko tog stava i da se nada da će Vlada FBiH imati sluha za njihove zahtjeve.

"Prijedlog nacrta je već usvojen, to ide u proceduru. Tu naknadu imaju svi vatrogasci, u cijelom svijetu. Neko smatra da je naš posao jednostavan i da ne trebamo imati takve dodatke", rekao je Hrelja.

Sastanak će biti održan u prostorijama Profesionalne vatrogasne jedinice u 11:00 sati. Sindikalna organizacija Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, kao organizator, uputila je pozive na sastanak Sindikalnoj organizaciji Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla (predsjednik Ismail Mašić), Sindikalnoj organizaciji Vatrogasaca grada Mostara (Marinko Petrić) i Samostalnom sindikatu vatrogasaca Unsko-sanskog kantona (Elvir Mulalić). 

Cilj ovog sastanka vatrogasaca u Federaciji BiH je da sa ostalim kolegama sa područja ovog entiteta donesu jedinstven stav i izraze negodovanje zbog najavljenog brisanja člana 114. i o tome u pisanoj formi obavijeste Vladu Federacije BiH i premijera Fadila Novalića.

 

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Objavio: Pon, 19/06/2017 - 10:42

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top