Vatrogascima u Velikoj Kladuši puno posla zadnju noć

Sat
Ljetno računanje vremena počelo je jutros pomjeranjem kazaljki na satu unaprijed, sa 02:00 na 03:00h. Ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u martu, a završava se posljednje nedjelje u oktobru.

Elektronapajanje na području Velike Kladuše jutros je stabilno, saznaje RVK u „Elektrodistribuciji“, Poslovnici Velika Kladuša.

– Prelaskom na ljetno računanje vremena danas nastupaju i promjene u primjeni viših i nižih dnevnih tarifnih stavova za kupce električne energije koje snabdijeva JP „Elektroprivreda“ BiH. Za domaćinstva koja posjeduju dvotarifna brojila, niži dnevni tarifni stavovi (tzv. jeftinija električna energija) primjenjivat će se radnim danima i subotom u intervalima od 14:00 do 17:00h i od 23:00 do 08:00h, a nedjeljom cijeli dan. Za sve ostale kupce JP „Elektroprivreda“ BiH, niži dnevni tarifni stavovi primjenjivat će se radnim danima u intervalu od 23:00 do 08:00h, a subotom i nedjeljom cijeli dan, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP „Elektroprivreda“ BiH.

Velikokladuški vatrogasci sinoć su intervenisali dva puta. Prema riječima dežurnog Dizdarevića, radilo se o požarima koji su zahvatili šumu u Todorovskoj Čelinji, te njivu i nisko raslinje u mjestu Sefića Glavica.

Kako je u toku sezona radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, te spaljivanju korova, suhe trave i ostalog niskog rastinja, koji često izazivaju požare iz Vatrogasne jedinice apeluju na građane da obrate posebnu pažnju pri rukovanju vatrom ili lako zapaljivim predmetima i tvarima koji bi mogli izazvati požare s težim posljedicama, te da savjesnim ponašanjem takve posljedice izbjegnu.

– Jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira i jednu saobraćajnu nezgodu bilježi Policijska stanica Velika Kladuša. U oblasti kriminaliteta nije bilo prijava.

Hitna medicinska pomoć Doma zdravlja Velika Kladuša u protekla 24h zdravstvenu zaštitu pružila je za 42 pacijenta. Dežurni ljekari Mustafa Hodžić i Amra Zulić na dalje liječenje uputili su tri osobe.

U istom periodu u COVID ambulantu Doma zdravlja javilo se 9 pacijenata sa sumnjom na virusno oboljenje. Na Infektivni odjel Kantonalne bolnice Bihać upućeno je jedno lice. Na području Velike Kladuše trenutno su 34 osobe pozitivne na COVID 19, a u izolaciji se nalaze 72 lica.

Iz Doma zdravlja pozivaju građane na odgovornost i poštivanje higijensko-epidemioloških mjera; nošenje maske preko usta i nosa, držanje fizičke distance, pranje ruku… Po pojavi simptoma virusnog oboljenja potrebna je izolacija.

Prema informacijama iz BIHAMK-a, zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini – GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj. U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic – Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23:00 – 04:30h) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Jutros se slabije saobraća i na GP Velika Kladuša – Maljevac.

Danas se u većem dijelu naše zemlje očekuje pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima u Bosni je moguća slaba kiša. Na jugu Hercegovine pretežno sunčano. Dnevna temperatura zraka od 9 do 15, na jugu do 19 °C.

 Biometeorološke prilike postepeno će se popravljati sa odmicanjem dana. Tokom prijepodneva, uz tmurno, mjestimično kišovito vrijeme, moguće su nešto izraženije tegobe, pretežno u vidu lošijeg raspoloženja, glavobolje, dekoncentracije. Sa porastom temperatura i djelimičnim razvedravanjem u drugom dijelu dana, opća slika će biti ljepša u cijeloj zemlji. Na jugu sunčanije i ugodnije.