Večeras gala projekcija filma "Mutavac"

U okviru Takmičarskog programa - igrani film van konkurencije

U sklopu drugog dana Sarajevo Film Festivala (SFF) večeras je održana i gala projekcija filma "Mutavac" u okviru programa Takmičarski program - igrani film van konkurencije.

Film turskog reditelja Murata Paja (Paya) ovim prikazivanjem obilježiti će svoju svjetsku premijeru.

Mnogobrojne goste na gala projekciji dočekala je lijepa i šarmantna voditeljica Lejla Durmo i voditelj Danko Delibašić. 

U filmu glume Mim Kemal Oke, Vildan Atasever, Emin Gursoj (Gursoy), Ozan Celik. 

Radnja filma odvija se oko Samija u koji živi sam u svom skromnom domu, a za život zarađuje slikajući jednostavne murale. Jednog dana saznaje da je njegova voljena nana preminula i ostavila mu škrinju punu kaligrafskih radova. Samija na početku ne zanima sadržaj škrinje, pa čak razmišlja i da ga se riješi. Ali onda u biblioteci, koja ga je angažirala da naslika mural, upoznaje Selmu. To poznanstvo bit će prekretnica u njegovom životu. 

Selma, privlačna i dostojanstvena žena savršenih manira, karakterističnih za članove starih istanbulskih porodica, svojevremeno je studirala kaligrafiju. Uz njenu podršku i vođstvo, Sami počinje učiti kaligrafiju. U tome mu pomaže Esref Efendi, nadaren, ali staromodan kaligraf, koji zbog prezira prema modernoj kaligrafiji neko vrijeme nije primao učenike. Maestro brzo osvaja Samijevu ljubav.

Za Samija, koji se osjeća rastrzano izmedu Selme i Esrefa, kaligrafija postaje izazovno putovanje tokom kojeg će biti prisiljen da se suoči sa svojim uspomenama, ali i da odgovori na ključno pitanje: je li se kaligrafijom moguće baviti bez ljubavi?