Home

Vedran Puljić: Osam godina borbe sa vjetrenjačama

04 Oct

Vedran Puljić: Osam godina borbe sa vjetrenjačama

Osam godina je prošlo od ubistva 24-godišnjeg Vedrana Puljića, navijača FK Sarajevo. 4. oktobra 2009. godine Puljić je smrtno stradao u navijačkim neredima u Širokom Brijegu pred prvenstvenu utakmicu Široki Brijeg – Sarajevo.

Jedan mladi život ugašen je iz vatrenog oružja, a ovaj slučaj - od nedavno, nema više ni prvooptuženog.

Bila je nedjelja i oko 400 navijača FK Sarajevo zaputilo se na utakmicu u Široki Brijeg među kojima je bio i Vedran Puljić. Navijači Sarajeva pripremali su se da u Širokom Brijegu na taj dan proslave rođendan grupe koja je pod nazivom „Horde Zla“ nastala davne 1987. Sat vremena prije početka utakmice došlo je do sukoba ispred stadiona Pecara. Sukobili su se navijači Sarajeva, policija i lokalno stanovništvo. Iako je svaka utakmica Sarajeva i Širokog Brijega utakmica visokog rizika, taj dan je policija, većina njih, bila u Mostaru kao podrška kolegama u susretu Veleža i Zrinjskog.

1

Niko nije preuzeo odgovornost zbog ovog nevjerovatnog previda. Kako je moguće da se dvije utakmice visokog rizika igraju isti dan u isto vrijeme? Mali broj policajaca i žestina nereda koji su izbili ispred Pecare bili su nezapamćeni. U općem metežu, navijači Sarajeva našli su se u bezizlaznoj situaciji. Policija i lokalno stanovništvo su odlučili uzeti stvari u „svoje ruke“ te su bojevom municijom počeli pucati prema Hordama Zla.

Šest navijača je ranjeno vatrenim oružjem, a Vedran Puljić je smrtno stradao.

Nakon opće drame sukob se završio, a prve informacije su bile: „Oliver Knezović uhapšen zbog sumnje da je počinio ubistvo te pokušaj ubistva još šest osoba.“

Istu noć privedeni je pobjegao iz pritvora PU Široki Brijeg, skokom sa drugog sprata zgrade. Knezović također ima hrvatsko državljanstvo i odlučio se spas potražiti u susjednoj zemlji. Da li je Knezović uz pomoć policije napustio zemlju kako bi izbjegao suđenje u BiH?

Prevrat u slučaju Knezović

Dugo je trajala trakavica oko slučaja Knezović. On je u ratu u BiH bio pripadnik Kažnjeničke bojne koja je bila jedinica HVO-a. Svi elementi su ukazivali da je on ubica, a u prilog tome je išla i slika na kojoj Knezović otima pištolj policajcu i puca prema navijačima Sarajeva. Iz Sarajeva su tražili da se podigne optužnica i Knezoviću se sudi u Zagrebu, što je i učinjeno. Optuženi se izjasnio da nije kriv, a zagrebački Vrhovni sud je slučaj proslijedio u Split zbog blizine Splita i Širokog Brijega, te da bi se rekonstrukcija događaja mogla brže uraditi.

Prošle godine u martu je počelo suđenje u Splitu.

kenzovic

Rekonstrukcija koju je u obavio vještak balističar Vojin Maštruko ispala je prilično povoljna za Olivera Knezovića, optuženog za ubojstvo navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića te ranjavanje još šestorice u Širokom Brijegu 2009. godine. Naime, Maštruko je obavio rekonstrukciju na samom terenu, služeći se dostupnim materijalima, poput fotografija snimljenih tijekom sukoba te je ustanovio da je tehnički nemoguće da je Knezović ispalio hitac koji je bočno u glavu pogodio Puljića. Stajali su, naime, jedan prema drugom na udaljenosti od pedeset metara.

15. septembra, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu izmijenilo je optužnicu po kojoj se Oliver Knezović više ne tereti za ubistvo Vedrana Puljića, navijača FK Sarajevo iz 4. oktobra 2009. godine.

Knezović se sada tereti za pokušaj ubistva, a ne zna se za koga tačno. Po novom činjeničnom opisu, Knezoviću se stavlja na teret da je oko 15:25 u Širokom Brijegu, ispred stadiona Pecara tokom navijačih nereda oduzeo pištolj policajcu Draganu Vujeviću, i ispalio deset hitaca u pravcu navijačke skupine Horde zla.

Do promjene optužnice došlo je nakon 3D vještačenja Vojina Maštruka i očitovanja njegovih bosanskih kolega Bruna Franjića i Alije Kotarevića, a i iskaza svjedoka koji su naveli kako su policajci također pucali po njima.

Vještaci su se složili da je apsolutno nemoguće utvrditi s kojim su oružjem od 43 izuzeta policijska pištolja pogođeni oštećenici. Istovjetni su i zaključci da je zrno kojim je pogođen Puljić moglo biti ispaljeno s mjesta gdje je stao optuženi, ali i iz pravca gdje je stajao policajac Mladen Jurić.

Maštruko je u svom nalazu naveo da hitac koji je pogodio Puljića u glavu najvjerojatnije nije ispaljen s pozicije na kojoj je stajao optuženi, nego vjerovatnije s pozicije parkirališta benzinske pumpe. 

Vještak je naveo da nije dobio aservate nego samo sudski spis pa nije mogao provjeriti je li hitac koji je usmrtio Puljića ispaljen iz pištolja koji je oduzet jednom od policajaca.

Iz FK Sarajevo su kazali da je cilj izmijenjene optužnice: "Trajno zataškavanje i prikrivanje istine iz Širokog Brijega - i odgovornosti ubice i svih koji su koristili oružje tokom nereda".

Ispitani oštećeni, a gdje je krivac za ubistvo?

Do danas su ispitana i dva oštećenika, ranjena u incidentu. Svjedok E.S., navijač FK Sarajevo, vidio je policajce kako pucaju. „Neki su pucali u zrak, a neki i u navijače“, kazao je. Pojasnio je da su navijači Sarajeva i Širokog bili pomiješani te da policajci nisu birali u koje će navijače pucati.

„Pucalo se i nakon mog ranjavanja. Vidio sam da policajci pucaju u ljude“, kazao je. Metak ga je pogodio u natkoljenicu. Izvađen mu je tek dva dana kasnije u bolnici u Sarajevu. U trenutku kada su ga ubacivali u automobil radi prevoza u bolnicu, čuo je i rafalnu paljbu.

Svjedok A.Š. također je ranjen. I on je potvrdio da su policajci pucali na navijače. Kaže da se to dogodilo desetak minuta nakon njegovog ranjavanja.

„Pokojnog Vedrana Puljića nisam od ranije poznavao. Prvi put sam ga vidio kako leži na asfaltu mrtav“, kazao je.

Koliko će se čekati pravda za Vedrana pita se Vedranov brat Igor. Godinama traje agonija i kao da se sve čini kako bi se počinilac ubistva sakrio.

„Suđenje već odavno nije pravedno, a nije ni počelo kako treba. Samo kod nas možeš birati gdje će ti suditi. Primjera radi, mogu opljačkati banku i tražiti da mi se sudi u Meksiku. To je smiješno. Ne očekujem da će Knezović biti osuđen za Vedranovo ubistvo, niti očekujem da će pravi krivac biti izveden pred lice pravde“, istakao je Puljić prije dvije godine.

Nakon odluka Županijskog suda u Splitu - napisao je: "Vedrana ubio nisi ali momke jesi ranio i trebao bi odgovarati za to, sramota je da o ovome ostecene strane saznaju iz novina ! Vedrana je ubila POLICIJA!" . 

Ubica se mora pronaći ko god da je taj dan pucao prema mladićima. Navijači Sarajeva su odslužili svoje. Deset navijača je višemjesečne kazne za nerede u Širokom Brijegu odslužilo dok se ubica još uvijek šeta na slobodi.

Navijači Sarajeva već osam godina aktivno na svakoj utakmici prozivaju nadležne da se pozabave ovim slučajem. Pokrenuto je niz inicijativa da se skrene pažnja na ovo svirepo ubistvo. Sjeverna tribina koševskog stadiona nosi ime ovog mladića, Vedrana Puljića. Pravda i "istina za Vedrana" osam godina poslije izgleda kao borba sa vjetrenjačama. 

 

(Izvor: N1)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top