fbpx Velika Britanija i Francuska podržale napade SAD-a na Siriju, Washington spreman da učini i više od toga

Velika Britanija i Francuska podržale napade SAD-a na Siriju, Washington spreman da učini i više od toga

Home

Velika Britanija i Francuska podržale napade SAD-a na Siriju, Washington spreman da učini i više od toga


Američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama (UN) Nikki Haley je u vezi sa napadom na bazu u Siriji istakla da je Washington spreman da učini i više od toga.

Rusija, glavna saveznica Sirije, na hitnom sastanku Vijeću sigurnosti UN optužila je SAD za kršenje međunarodnog prava zbog raketnog napada na sirijsku bazu.

“SAD su napale teritoriju suverene Sirije. Smatramo taj napad flagrantnim kršenjem međunarodnog prava i činom agresije”, izjavio je predstavnik Rusije u UN, Vladimir Safronkov.

Francois Delattre, francuski ambasador pri UN-u danas je u obraćanju tokom vanrednog zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a, na kojem se raspravljalo o napadu SAD-a na bazu u Siriji, istakao da Bashar al-Assad pokušava uništiti svakoga ko mu pokuša stati na put.

"Assad, pod svaku cijenu, pokušava uništiti svakoga ko mu stane na put", istakao je Delattre.

Naglasio je da je vojni napad SAD-a na bazu u Siriji krajnje legitiman čin.

"Napad je bio potreban kako bi odvratili Assada", rekao je Delattre.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama (UN) Nikki Haley je u vezi sa napadom na bazu u Siriji istakla da je Washington spreman da učini i više od toga.

"Sinoć smo napravili vrlo odmjeren korak, i spremni smo da učinimo i više od toga, ali se nadamo da neće biti potrebno", rekla je Haley.

Matthew Rycroft, britanski ambasador pri UN-u, je u svome obraćanju kazao da Velika Britanija podržava američki zračni napad.

"Velika Britanija podržava američki napad jer je to posljedica počinjenih ratnih zločina. Assad je najveći ratni zločinac svih vremena", kazao je Rycroft, te tom prilikom kritikovao i Rusiju.

"Rusija je možda naučila dobru lekciju o posljedicama podrške ratnom zločincu, a to je ponižavanje", rekao je Rycroft.

Apelovao je na Moskvu da konačno odustane od, kako je rekao, neuspješne strategije. Zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Vladimir Safronkov je istakao da je američka vojna akcija, kako je rekao, "otvoreno kršenje i napad na međunarodno pravo".

"Osuđujemo ovaj nelegitimni postupak SAD-a. Ovo bi moglo ostaviti ozbiljne posljedice po regionalnu i međunarodnu stabilnost", izjavio je Safronkov.

Istakao je da napad SAD-a na bazu u Siriji, kako je rekao, "podupire terorizam i daje moral terorizmu".

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon jutrošnjeg napada američkih snaga na vojnu bazu snaga režima Bashara al-Assada u Siriji, okupio je Vijeće sigurnosti.

 

(Izvor: Slobodna-bosna.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 07/04/2017 - 22:00

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top