Velika Kladuša: Evo šta se desilo na današnji dan prije 27 godina

servisne
Nove servisne informacije.

 

Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać obavijestila je građane da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, danas doći do prekida u isporuci električne energije od 09:30 do 13:30h za trafopodručje Poljice 2. Na ostalom području isporuka električne energije je stabilna.

Vodonapajanje je uredno, kažu nam u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Službenici Policijske stanice Velika Kladuša imali su mirna protekla 24h, odnosno, nema prijavljenih krivičnih djela, narušavanja javnog reda i mira te saobraćajnih nezgoda.

„24h bez intervencija imali su i velikokladuški vatrogasci“, riječi su dežurnog Okanovića.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 38 pacijenata, te je svima ukazana pomoć u velikokladuškoj Hitnoj službi. Dežurne su bile doktorice Arnela Čokić i Ajla Husić.

Na današnji dan prije 27 godina u vojnoj bazi Wright-Patterson u gradiću Daytonu, u američkoj državi Ohio, parafiran je Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum. Tim dokumentom službeno je okončan skoro četverogodišnji rat, a Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih, i dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske.

Na dan 21. novembra, televizijske kuće u cijelom svijetu slave Svjetski dan televizije. Televizija je, osim interneta, jedan od najgledanijih i najutjecajnijih medija današnjice. Od 1996. godine televizija postaje simbolom komunikacije i globalizacije nakon što je prepoznata njezina moć u prenošenju poruka, informiranju i kreiranju javnog mnijenja. Međutim, statistički podaci pokazuju kako gledanost televizije kao tradicionalnog medija svake godine opada, pogotovo kod mladih koji se okreću prema novim, modernijim sadržajima, načinima komunikacije i informiranja.

Stanje na putevima i vremenski bilten:

Zbog niskih temperatura u planinskim predjelima moguća je mjestimična poledica, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Ugaženog snijega na kolovozu ovoga jutra ima na putnom pravcu Glamoč-Mliništa.

Na ostalim putevima u našoj zemlji saobraća se po pretežno mokrom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Apelujemo na vozače da na svim dionicama voze maksimalno oprezno i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Sporije zbog radova saobraća se i na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnim putevima Jajce-Crna Rijeka i Bihać-Bosanski Petrovac.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Danas u Bosni i Hercegovini prije podne oblačno vrijeme sa slabom kišom. Na planinama će padati snijeg. U drugom dijelu dana prestanak padavina i postepeno smanjenje oblačnosti sa zapada prema istoku zemlje. Vjetar slab sjevernog smjera. Od poslijepodnevnih sati vjetar mijenja smjer na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 9°C, na jugu do 14°C.

Djelimična stabilizacija uslovljava nešto ugodnije biometeorološke prilike. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata postepeno će se umanjiti sa odmicanjem dana. Povećana naoblaka i tmurno vrijeme, praćeno povremenim, slabijim padavinama, pretežno će uzrokovati lošije raspoloženje. Mada će se opća slika popraviti, obzirom da će osjetnije zahladniti, poželjno je posvetiti više pažnje prikladnom odijevanju i zaštiti od nižih temperatura, naročito tokom jutra i večeri.