Velika Kladuša: Mala francuska općina donirala sredstva za izgradnju seoskog puta

.
Da jedna mala francuska općina donira sredstva za izgradnju seoskog puta u Velikoj Kladuši, zvučio čudno i pomalo nevjerovatno. Da je zaista tako potvrdio nam je Emin Čaušević, koji živi i radi u Francuskoj više od trideset godina

Naime prije nekoliko mjeseci Emin je pokrenuo akciju izgradnje lokalnog puta u velikokladuškom naselju Golubovići, na dionici Selište-Čauševići, mjestu gdje je rođen.

Kako nam je Emin ispričao, prije nekoliko mjeseci, on je svoju ideju o asvaltiranju puta u BIH prenio vijećnicima malog sela (općine) na sjeveru Francuske Villers devant Le Thour.

Odmah nakon toga oni su u Vijeću pronašli modus da pomognu izgradnju puta u Golubovićima u visini od 1.000 eura. Inicijator akcije Emin Čaušević, nam je rekao da je zbog administrativne procedure općina mogla u tom momentu donirati tu svotu novca, a da su bili voljni dati puno veći iznos, međutim to se u sadašnjim okolnostima nije moglo ostvariti. Ono što je Čauševića iznenadilo jeste gesta vijećnika i načelnice Amandin Charl, koji su pored strogih procedura u općinskoj upravi, pronašli način da doniraju sredstva za izgradnju seoskog puta u BIH.

Emin Čaušević je ovakvim potezom više nego oduševljen, pogotovo što se radi o francuskom selu u kojem je on jedini stranac. Istovremeno smo dobili informaciju da postoje problemi oko izgradnje puta, zbog nemogućnosti dobijanja dozvole od strane Općine, a sve ovo je vjerovatno povezano sa nepostojanjem Općinske komisije za izdavanje urbanističkih saglasnosti. Bez obzira na sve, mještani su odlučni da kompletne radove na izgradnji i asvaltiranja završe tomom augusta ove godine.