Velika Kladuša: Na području općine desila se jedna saobraćajna nezgoda

servisne informacije
Nove servisne informacije.

 

– Dežurne doktorice Samra Alibegić i Ajla Husić pregledale su 57 pacijenata u Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša. Dva pacijenta uputile su na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu u Bihać.

– Prema izvještaju Policijske stanice Velika Kladuša u protekla 24h na području općine desila se jedna saobraćajna nezgoda u kojoj nije bilo povrijeđenih lica. Krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira nije bilo.

– Elektronapajanje je stabilno, saznajemo iz Poslovnice Elektrodistribucije Velika Kladuša.

– Iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ informišu da je vodosnabdijevanje uredno.

– Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvijaju se prema rasporedu.

– Vatrogasna jedinica nije imala poziva na intervenciju u izvještajnom periodu.

– Danas oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima ponegdje praćenih grmljavinom. Obilnije padavine na području Hercegovine, jugozapadne i zapadne Bosne. Dnevna temperatura od 15 do 21 °C.

– Tmurno vrijeme, praćeno padavinama i južinom, uslovljava lošiju biometeorološku prognozu. Tegobe kod hroničnih bolesnika djelimično će se pojačati. Moguće su meteopatske reakcije u vidu reumatskih i bolova na mjestu ozljeda, promjene raspoloženja, dekoncentracije, u noći problemi sa snom. Temperature zraka će porasti, što bi trebalo malo umanjiti negativne efekte promjene vremenskih prilika. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.

– 26. septembra širom svijeta obilježava se kao Svjetski dan kontracepcije s ciljem povećanja svjesnosti o dostupnim metodama kontracepcije, te podrške mladima u donošenju informiranih odluka o spolnom i reproduktivnom zdravlju.

– Evropski dan jezika obilježava se 26. septembra. Evropski dan jezika obilježavamo kako bismo se upoznali s bogatstvom jezika u svijetu i kako bismo podigli svijest o vrijednosti učenja stranih jezika.

 

Stanje na cestama

Kolovoz je jutros pretežno mokar ili vlažan, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta. Vozače upozoravamo na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na magistralnom putu Tarčin-Bradina zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na vozne trake novoizgrađene poddionice autoputa Tarčin-Ivan u oba smjera, bez naplate cestarine od Vlakova do Bradine. Molimo vozače da budu oprezni, posebno prilikom prolaska kroz naplatne kućice.

Zbog sanacije magistralnog puta Nevesinje-Mostar, svakog dana (osim nedelje) od 08 do 17 sati obustavlja se saobraćaj na dijelu od Nevesinja do mjesta Velagić. Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava alternativnim pravcima Nevesinje-Zijemlje-Ruišta-Mostar ili Nevesinje-Berkovići-Stolac-Mostar.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se na dionici autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever, kao i na magistralnim putevima: Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko), Tuzla-Lukavac, Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na GP Velika Kladuša – Maljevac čeka se na izlazu iz BiH.