Općina Velika Kladuša potpisnica Protokola za prevenciju prosjačenja i iskorištavanja djece u USK

fghj

Opredjeljeni i posvećeni stvaranju okruženja u kojem će svako dijete na teritoriji USK biti zaštićeno od svakog oblika nasilja, prosjačenja i svih drugih vidova eksploatacije djece, predstavnici općina, odgovorna ministarstva i udruženja građana jučer, 19. maja, u Bihaću su potpisali Protokol za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije  djece u Unsko-sanskom kantonu. U ime Općinskog načelnika i Općine Velika Kladuša, Protokol je potpisala Emira Veljačić, direktorica JU „Centar za socijalni rad“ Velika Kladuša...

Pojava prosjačenja, skitnje i radne eksploatacije na području Unsko-sanskog kantona  ali i čitave BIH predstavlja veliki  društveni problem i kao takav zahtjeva maksimalnu uključenost svih vladinih i nevladinih institucija i organizacija.

Protokolom za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i svih drugih oblika eksploatacije djece reguliše se međusektorska saradnju s ciljem da se osigura najveći mogući stepen sigurnosti i zaštite djece koja mogu postati i/ili su žrtve radne, seksualne i drugih oblika eksploatacije. Osim općeg cilja protokolom je definisano i nekoliko specifičnih ciljeva, naglašava Veljačić...

Protokol bi trebao da dovede do ozbiljnijeg i cjeloshodnijeg rada na rješavanju problema prosjačenja u koji su uključena djeca, te da se ona zbrinu i sklone sa ulica, zaključuje Veljačić.

Sve aktivnosti nadležnih organa, koje su predviđene ovim Protokolom, moraju biti poduzete u najboljem interesu djeteta, uzimajući u obzir mišljenje djeteta koje se cijeni prema njegovom uzrastu, dobi i razvojnim mogućnostima.

Mjere i akcije koje se tiču djeteta (potencijalne) žrtve eksploatacije i trgovine ljudima, nadležni organi moraju  poduzimati u najvećem stepenu hitnosti i efikasnosti, i uz zaštitu privatnosti i identiteta djeteta. Protokol se odnosi na svu djecu, bez diskriminacije po bilo kojem osnovu.