Velika Kladuša: Projekat “Povratak prirodi” – Sportsko rekreativni centar „Borik“ i ranč za odmor i dušu „Šiljkovača“

.
Povratak prirodi dvije su riječi koje najbolje opisuju sportsko rekreativni centar „Borik“ i ranč za odmor i dušu „Šiljkovača“. Sportsko rekreativni centar „Borik“ nalazi se u naselju Marjanovac.

Zahvaljujući grupi entuzijasta i ljubitelja prirode iz Marjanovca, krajem 90-tih godina prošlog vijeka divlja deponija u obližnjoj borovoj šumi prvo je očišćena, pretvorena u seosko igralište, a kasnije i u izletište i sportsko-rekreativni centar. Sve je to urađeno uz finansijsku pomoći mještana kako oni koji žive ovdje tako i onih koji su u inostranstavu, te privrednika i Općine Velika Kladuša. Igralište za nogomet, košarku, i odbojku, zatim staze za šetnju, dječije igralište s toboganima, ljuljačkama i pješčanicima, ali i prostor za roštilj samo su neki od sadržaja „Borika“. Izletište je osvjetljeno tako da se može koristiti i u noćnim satima.

Borik je idealno mjesto za uživanje u prirodi, pogotovo u ljetnim mjesecima, jer je temperatura u ovoj prekrasnoj šumi nekoliko stepeni niža u odnosu na druge lokacije. Svi oni koji se odluče ovdje doći na izlet ili da upražnjavaju neku sportsku aktivnost, dobro su došli, korištenje je besplatno, a jedina obaveza je pokupiti smeće, kaže Enes Ćatić, koji se u zadnje vrijeme brine o ovom izletištu.

Ranč za odmor i dušu Šiljkovača“ odlično je mjesto za boravak u prirodi i bijeg od svakodnevnih obaveza i gužve. Prirodne ljepote, jezero, zvuci prirode, razni poljoprivredni i pčelinjii proizvodi, voćnjaci, samo su djelić ponude o kojoj se brine domaćin ranča Nisvet Mujanović sa svojom porodicom.

Jezero pruža mogućnost ribolova, a na raspolaganju su i dva bazena za kupanje, te vikendica i bungalovi za prenoćište. Ljubitelji odbojke imaju teren za ovaj sport, a najmlađi imaju klackalice i ljuljačke. Također jedna od ponuda Ranča su i inhalacije s zrakom iz košnice, koje su smještene u za to namijenjenoj prostoriji – apikomori.

Priču o ova dva kladuška izletišta zabilježili smo u sklopu projekta „Povratak prirodi“ kojeg sufinansira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a. U okviru ovog projekta realiziramo emisije kroz koje predstavljamo neke od istaknutijih prirodnih resursa i bogatstava općine Velika Kladuša, kao što su šume, rijeke, kesten, izletišta, šetnice i stari gradovi.