Velika Kladuša: Uprkos izazovima i bolesti, Dijana svoj smiraj nalazi u pletenju i vezenju

.
Heroji zaista žive među nama. Nisu to heroji iz filmova, već obični ljudi koji se bore sa raznoraznim izazovima u životu i iz svake bitke izađu podignute glave, sa ožiljkom ali i osmijehom na licu.

Takvi heroji žive među nama, a jedna od njih je i pedesetpetogodišnja Dijana Koštić iz Podzvizda. Ukoliko pitamo njenu porodicu i prijatelje, reći će nam da je Dijana jedna od najborbenijih i najhrabrijih žena koje poznaju i da bez nje ništa ne bi bilo isto, jer bez obzira na sve što je prošla i još uvijek prolazi u životu, sposobna je da sve oko sebe zarazi smijehom i optimizmom. Dijana je prije svega supruga i majka. Njena kćerka Ariana dijete je sa poteškoćama u razvoju i u kategoriji je stopostotnog invalida. Dijana i njen suprug Omer prošli kroz velike izazove, kako bi Ariani omogućili djetinjstvo i bezbrižno odrastanje. Upravo zbog Arianinog stanja, Dijana nije bila u mogućnosti tražiti posao, zato je u svome domu radila sve ono što ju je ispunjavalo. Nedavno je odlučila da pokrene vlastiti mini biznis i da počne sa pletenjem torbi, cekera i nesesera. Pletenje je kako kaže naučila od svoje majke, a ljubav prema tome je drži i danas kada je usavršila prelijepe dezene i svoje dane ispunjava pletući za svoje kupce.

Pošto sam već posjedovala vještinu pletenja, vezenja i nešto malo šivanja, nije mi trebalo puno vremena da tu ideju sprovedem u djelo. To je nešto što me ispunjava i što radim, ono što se kaže dušom i srcem jer to volim”, kaže nam Dijana.

Kada kažemo da je Dijana heroj, ona to zaista i jeste, jer pored svih izazova sa kojima se borila kroz život, danas se bori i sa karcinomom dojke, a za nešto takvo, zaista treba puno snage i podrške

”Upavo pletenje mi sada dođe kao terapija koja me smiruje i pruža mi zadovoljstvo. Radim onoliko koliko mogu s obzirom da se i sama borim sa teškom bolesti. Moja okolina i prijatelji pružili su mi veliku podršku u mom radu i podsticali me da nastavim i pored svih nedaća i izazova. I na kraju, kada vas neko pohvali i kada se nekom sviđa vaš rad dobijete još više motivacije da nastavite”, priča Dijana sa osmijehom na licu. Njena borba nije nimalo jednostavna ali ima neiscrpan izvor motivacije, a to su njena porodica, prijatelji, a prvenstveno njena kćerka Ariana. Svi zajedno su joj pravi vjetar u leđa, bodrili  su je i nisu dozvolili da odustane ili poklekne pred svim izazovima sa kojima se susretala.

Ljubav, smiraj i uživanje pronalazi u pletenju i kako kaže njeni ručni radovi imaju svoju priču za sebe. ”Ovo je moja ljubav koju ću uvijek njegovati i iznova se radovati svakoj novoj urađenoj torbi, neseseru, a ko zna možda dođem na još neku ideju nečeg novog”, priča Dijana.

Nikada ne znate koliko borbe se krije iza nečijeg zaraznog osmijeha ili krhkog tijela. Poštovanje, uzajamna podrška i topla riječ su bitan dio života svih nas, ne zaboravimo na to i dijelimo to sa svima oko sebe, jer svima nama ponekad treba malo motivacije u životu.