VELIKA LJEKOVITA MOĆ DIVLJEG LUKA: Sezona Strimuže je počela, gdje ju pronaći i kako koristiti?

Home

VELIKA LJEKOVITA MOĆ DIVLJEG LUKA: Sezona Strimuže je počela, gdje ju pronaći i kako koristiti?


Svakog proljeća sa suncem i toplinom budi se u nama nova nada. Ponovo smo radosni i puni poleta, veselimo se prvom zelenilu i cvrkutu ptica. Uz tu novu, zelenu raskoš, trebali bismo početi proljetno pročišćavanje i rješavanje štetnih tvari iz organizma. Prvim vijesnicima proljeća pripada i "buđenje" divljeg luka. 

Crimuža je naš krajiški naziv za divlji bijeli luk, koji se u nekim dijelovima BiH zove Srijemuš. Osim toga, za njega se koriste nazivi medvjeđi luk, sremuš, čremuš, šumski luk, strimuža.

Ova biljka je izuzetno ljekovita: povećava apetit, povećava izlučivanje probavnih žlijezda, jača motorne funkcije crijeva. Osim toga, biljka ima baktericidno, fungicidno i antiskorbutično djelovanje.

Od davnina, medvjeđi luk je bio poznat kao antisklerotično sredstvo. Sprečava nakupljanje kolesterola u krvi, stimulira rad srca, snižava krvni tlak i pomaže kod normalizacije metabolizma.

Njena ljekovitost nadaleko je poznata. Međutim u posljednih nekoliko godina zapostavljena je. Krajina obiluje ovom blagodati prirode. Kako je trenutno sezona divljeg luka odlučili smo vas pobliže upoznati i podsjetiti na njegova čudotvorna dejstva.

Izgled i stanište

 

Otvorenozeleni, šiljasti, sjajni listovi izbijaju iz duguljaste lukovice, obavijene bijelom prozirnom kožicom. Glatka, svjetlozelena stabljika s bijelim glavičastim cvatom naraste do 30 cm visine.

Raste samo na humusom bogattim vlažnim livadama, sjenovitim i močvarnim cvjetnim livadama, ispod grmlja, te bjelogoričnim i planinskim šumama. Jak miris po češnjeku osjeti se prije no što biljku ugledamo. Listovi se mogu zamijeniti listovim đurđice ili otrovnog mrazovca.

Ljekovitost i način upotrebe

 

U njemu se krije velika ljekovita moć i priča se da ga traže i medvjedi nakon zimskog sna da njime očiste želudac, crijeva i krv. Divlji luk ima u suštini osobine češnjaka/luka ali je mnogo ljekovitiji. Služi za proljetnu kuru i poboljšanje hroničnih kožnih bolesti. Najbolje je koristiti svježe listove.

[caption id="attachment_413811" align="alignright" width="172"]Mi smo svoju pronašli u šetnji pored Kule Radetine u Ćoralićima[/caption]

Možemo ih sitno narezane posuti na kruh s namazom ili ih fino iskosane koristiti kao začin običnoj supi, krompirima i drugim jelima. Može se pripremati na način kao špinat ili salata. Dobro ga je miješati i sa žarom.

Kako bi tokom cijele godine imali mogućnost koristiti ljekoviti divlji luk može se od njega napraviti rakija. Dnevno popijemo 10-12 kapljica rakije s nešto vode. Kapljice pospješuju izvrsno pamćenje, sprječavaju onečišćenje krvnih žila i otklanjaju mnoge druge tegobe. Dobro djeluje na želudac  i crijeva. Veoma je djelotvoran kod akutnih i hroničnih proljeva ali i kod tvrde stolice. Nametnici čak i gliste nestanu nakon nekog vremena ako se koristi divlji luk za prevenciju. Liječi želučane tegobe, srčane smetnje, nesanicu visoki krvni tlak, vrtoglavicu, pritisak u glavi i gušenje. U slučajevima plućne tuberkoloze i vodene bolesti, od kojih često pate stariji ljudi toplo se preporučuje divlji luk.

Svježi upotrebljeni listovi pročišćavaju bubrege i mjehur. Rane koje zacjeljuju valja namazati svježim sokom divljega luka i brzo će zarasti.

Nadamo se da smo vas motivirali da odete u šetnju i potražite ovo ljekoviti čudo kojim trenutno obiluje područje Cazina i cijele Krajine.

Za one koji ne znaju u prilogu vam donosimo nekoliko fotografija kako divlji luk ne biste zamijenili sa nekom drugom biljkom.

(CazinNET)

Tagovi
Objavio: Tue, 28/03/2017 - 11:47

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top