fbpx VELIKA POTRAŽNJA ZA RADNOM SNAGOM: Njemački poslodavci nude 1000 eura onome ko nađe radnika!

VELIKA POTRAŽNJA ZA RADNOM SNAGOM: Njemački poslodavci nude 1000 eura onome ko nađe radnika!

Home

VELIKA POTRAŽNJA ZA RADNOM SNAGOM: Njemački poslodavci nude 1000 eura onome ko nađe radnika!


Stručnjaci upozoravaju da će sljedećih godina u Nemačkoj vladati velika nestašica njegovatelja. To znači da je klinikama i medicinskim službama sve teže da nađu osoblje.

U Njemačkoj još uvijek ima oko milion slobodnih radnih mjesta. Poslodavci kažu da – nema dovoljno kandidata za posao. U Njemačkoj nikada poslije ujedinjenja nije vladala tako velika potražnja za radnom snagom.

Špigel u svom onlajn-izdanju piše: Na radiju, na plakatima, na internetu, firme vape za novim zaposlenicima. Čitava privreda je u poletu, izvoz cvjeta. Mnogi Nijemci troše novac u prodavnicama. Raspoloženje među firmama je dobro kao rijetko kada. Sada su objavljeni novi rezultati istraživanja rasta bruto-društvenog proizvoda u ovoj zemlji, Evropskoj uniji i evrozoni (…) Mnogi ekonomisti upozoravaju da se Njemačka nalazi u fazi pregrijavanja… Nešto nije u redu. Ovaj bum ima karakteristike kojih u ranijim fazama uspona – nije bilo".

„Pregrijavanje nastaje kada aktuelni privredni uspon prevazilazi proizvodne mogućnosti. Ta razlika (koja se zove „rupa u proizvodnji") je u Njemačkoj sve veća. Sporovi se trenutno vode samo oko toga koliko je ona velika. Procjene se kreću od nešto više od nula odsto bruto društvenog proizvoda pa to tri odsto. To nije nikakvo čudo, jer se rupa u proizvodnji može izmjeriti samo na osnovu podataka koji stižu sa zakašnjenjem […] Jedan od pokazatelja jakog pregrijavanja jeste i nedostatak radne snage u dijelovima privrede", piše Špigel onlajn.

O nedostatku radne snage piše i list Rajnland pfalc onlajn koji prenosi jedan zanimljiv slučaj iz grada Langenfelda: „Stručnjaci upozoravaju da će sljedećih godina u Nemačkoj vladati velika nestašica negovatelja. To znači da je klinikama i medicinskim službama sve teže da nađu osoblje, Bolnica „Sv. Martin" u Langenfeldu je zato pribjegla neobičnoj metodi: interno je raspisala premiju od 1000 evra za onog ko nađe kvalifikovanog njegovatelja".

„Ovo je izazvale brojne reakcije u javnosti. A šef klinike je objasnio da će novac biti isplaćen tek ako tako zaposlen personal najmanje godinu dana bude radio za tu bolnicu i to sa pola radnog vremena ili sa punim radnim vremenom.On je ukazao i da je u slobodnoj privredi normalno da se isplaćuju premije za posredovanje radne snage". S druge strane, ima i onih koji to kritikuju. Tako je predstavnik sindikata Verdi rekao da ovakva ponuda zapravo ne govori u prilog klinici koja na taj način mora da dođe do radnika."

A njemačka željeznica „Dojče ban" (DB) raspisala je ni manje ni više nego 1000 konkursa na nova radna mjesta – sve za samo nedjelju dana, o čemu piše list Berliner morgenpost „Oliver Deneke želi da otvori sebi nove radne erspektive. 32-godišnji kuvar je već radio razne poslove. Trenutno radi za gradsku čistoću u Hanoveru. Željeznica je ogromna firma sa sigurnim radnim mjestima, i mislim da dobro i plaća. Ni sam ne zna tačno šta bi radio, ali je najprije otišao na savjetovanje u zgradu DB u Berlinu, do kasno popodne je to uradilo još 50 njegovih sugrađana."

„Ta ponuda je dio najvećeg njemačkoj konkursa za zapošljavanje. Zbog toga je zgrada pored berlinske željezničke stanice bila otvorena za zainteresovane i u subotu do 22 sata. Osim toga, tamo se već predstavilo 300 kandidata na konkretnim razgovorima o svom eventualno budućem radnom mjestu. U nedjelju je bilo deset intervjua. Jedna kandidatkinja je dobila posao. Upravljaće lokomotivom teretnog voza".

„DB, osim u Berlinu, kandidate upoznaje i u Hamburgu, Minhenu, Nirnbergu, Kalnu, Manhajmu i Frankfurtu. Traže se otpravnici vozova, prateće osoblje, na primjer, za vagone-restorane, redari, knjigovođe i, naravno, mašinovođe. Širom Njemačke se za konkus javilo oko 3000 ljudi, a cilj DB je da do kraja ove nedjelje zaposli 1000 novih ljudi", piše Berliner morgenpost.

 

(Izvor: Depo.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 14/11/2017 - 21:17

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top