Veliki skup u Banjoj Luci: Hiljade ljudi traže pravdu za Davida

Na Trgu Krajine u Banjaluci počeo je veliki skup “Pravda za Davida” u znak podrške porodici Dragičevič i drugim porodicama koje tragaju za pravdom i istinom o stradanju svoje djece, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Trg Krajine ili “Davidov trg”, kako ga zovu oni koji podržavaju porodicu Dragičević, stigli su i građani iz Sarajeva, Mostara, Tuzle, Zenice, Bijeljine, Bosanskog Šamca, Prijedora i inostranstva.

Prema nezvaničnim procjenama, ovo je do sada najveće okupljanje na Trgu Krajine od Davidove smrti, gdje se nalazi nekoliko hiljada ljudi.

Njegov otac Davor na trg je stigao u pratnji bajkera i “12 veličanstvenih”, kako zove Davidove prijatelje koji su uz njega od početka protesta.

Prije početka okupljanja pročitano je saopštenje o bezbjednosti skupa.

“Samo nečovjek može pomisliti da napravi i najmani incident i poremeti skup”, poručili su organizatori.

Aplauzom i povicima “pravda” okupljeni su pozdravili Davora Dragičevića i Muriza Memića, oca stradalog mladića Dženana, čija smrt je također još uvijek nerazjašnjena.

U prethodnim danima organizatori su pozivali na mirno i dostojanstveno okupljanje u potrazi za istinom i pravdom. U pitanju je 104. okupljanje organizovano putem Facebook grupe “Pravda za Davida”, a najavljeno je i da će se pored Davora Dragičevića, Davidovog oca, na skupu građanima obratiti i Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića iz Sarajeva, te Spasenija Aranđelović, majka stradale Danijele Aranđelović iz Tuzle, te članovi grupe “Pravda za Davida”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske povodom ovog skupa formiralo “Štab akcije” zadužen za planiranje i praćenje obezbjeđenja događaja. Na zahtjev Policijske uprave Banjaluka, gradonačelnik je donio naredbu o privremenoj zabrani točenja alkohola i rada ugostiteljskih objekata u centru grada. MUP RS-a pred današnji skup apelovao je na građane “da svojim ponašanjem tokom održavanja skupa ne ugrožavaju svoju bezbjednost i bezbjednost drugih građana, te da poštuju upozorenja i naredbe policijskih službenika”. U centru grada primjetan je povećan broj policajaca.

Nestanak Davida Dragičevića (21), mladića iz Banjaluke, prijavljen je 18. marta, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na učću riječice Crkvene u Vrbas.

Porodica mladića, od prve konferencije za novinare održane o ovom slučaju u Banjaluci, tvrdi da je nemoguće da je Davidova smrt “zades”.

Zbog uznemirenja javnosti u Narodnoj skupštini RS-a formiran je Anketni odbor koji je imao za cilj da utvrdi relevantne okolnosti stadanja mladića, a nakon što je odbor zaključio da postoje elementi sumnje da je ubijen, poslanici vladajuće koalicije nisu prihvatili izvještaj odbora uz obrazloženje da kvalifikaciju slučaja može izvršiti samo nadležno tužilaštvo.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka u srijedu je MUP-u RS dostavilo naredbu o provođenju istrage za ubistvo Dragičevića protiv više NN lica, a prema detaljima iz naredbe David Dragičević je “bježao od izvršilaca i pao niz strmu obalu rijeke Crkvena visine oko 4,5 metara u nabujalu rijeku ili su ga izvršioci sa te obale gurnuli u rijeku da bi u kratkom vremenskom periodu od dospijeća u vodu kod oštećenog nastupila smrt uslijed utopljenja u vodi”.

Davor Dragičević smatra da to nije istina i ponavlja da je njegov sin otet, mučen i položen u Crkvenu malo prije pronalaska tijela, a tužilaštvo tvrdi da nema nikakvih dokaza za ove tvrdnje, jer je obdukcijama utvrđeno da je mladić prije smrti imao lake tjelesne povrede.

Između ostalog, policija je u prethodnim mjesecima tvrdila i da je Dragičević bio pod uticajem droge, ali prema informacijama tužilaštva analizama nije utvrđeno da je mladić bio drogiran.