VELIKI SVJETSKI PLESNI SPEKTAKL IZ TURSKE: Nakon Sarajeva, a prije Zagreba popularna „Vatra Anadolije“ u Cazinu

Home

VELIKI SVJETSKI PLESNI SPEKTAKL IZ TURSKE: Nakon Sarajeva, a prije Zagreba popularna „Vatra Anadolije“ u Cazinu


Jedna od najboljih plesnih skupina na svijetu 19. maja će spektakularno da se predstavi i u Cazinu, objavila je agencija Stage Art koja je zaslužna za novi ovako velik događaj u Krajini.

Po riječima Elmira Rekića, vlasnika Agencije, ugovor za ovaj veliki projekat je potpisan i nakon gostovanja u Sarajevu, a dan prije Zagreba, a priliku da dožive ovaj veliki muzičko- scenski spektakl imat će i publika s područja Unsko-sanskog kantona.

 Riječ je o zaista velikom projektu kojem smo pristupili s ogromnom željom da ovaj dio Bosne i Hercegovine ne bude zakinut za događaje sličnih razmjera i da dokažemo da smo itekako spremni odgovoriti na izazove ovakvih razmjera. Grad Cazin je u središtu regije, a cazinska Sportska dvorana trenutno najveća na kantonu i udovoljava svim potrebnim kriterijima, od broja sjedećih mjesta nadalje i radujemo se konačnoj realizaciji ovog spektakla, kaže Rekić.

KRATKI OPIS PLESNE SKUPINE "VATRE ANADOLIJE" ili "FIRE OF ANATOLIA"

 

Sinteza stotina folkdance likova i muzike iz različitih regija, Vatra Anatolije je jedinstveni projekt čiji je izvor drevna mitološka i kulturna povijest. Grupa se nada da će upoznati svijet s vatrom koja proizlazi iz antičkog mozaika ljubavi, kulturne povijesti i mira u Anatoliji. Vatra Anatolije, koja se smatra jednom od najboljih plesnih skupina u svijetu zbog brojnih međunarodnih turneja i raznih promotivnih aktivnosti je poduzela velike korake u ostvarenju tog cilja.

Godine 1999. audicije najave bile su objavljene u novinama. 90 talentiranih mladih plesača koji su odabrani od 750 najboljih podnositelja zahtjeva, počeli su plesati odmah. To prvo razdoblje, puno napornog rada, trajalo je oko jedne i pol godine. Radilo se obično osam sati, ali ponekad i 16 sati dnevno. Skupina je radila dan i noć pod nadzorom dijetetičara, estetičara, radom konstantnih vježbi i pod budnim okom specijalista za masažu. Istezanje i joga su također obavezni i korisni. Narodni plesovi, balet i savremeni ples bili su središte treninga. Plesači su imali teorijske upute o zapisu iz Anatolije ritmova.

Misija je planirana kao obilazak inozemstva nakon nekoliko nastupa u Turskoj. Međutim, sve ulaznice su rasprodane mjesecima prije nastupa i 3. maja 2001. godine odlučeno je da ostanu duže u zemlji. Počevši svoju prvu svjetsku turneju 2002. godine, Fire of Anatolia je postigao veliki uspjeh kod ljubitelja umjetnosti u mnogim zemljama diljem svijeta, uključujući i Albaniju, Alžir, Austriju, Azerbajdžan, Bjelorusiju, Bahrein, Belgiju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Kinu, Hrvatsku, Češku, Dansku, Egipat, Francusku, Njemačku, Grčku, Gruziju, Mađarsku, Izrael, Italiju, Japan, Jordan, Kazakhistan, Latviju, Libanon, Makedoniju, Maleziju, Meksiko, Nizozemsku, Palestinu, Poljsku, Portugal, (...), Sjedinjene Američke Države.

Vatra Anadolije, koja donosi bogatu kulturu Anadolije i čari plesa na istoj sceni u veličanstvenom stilu, postaje prva plesna skupina koja izvodi u zgradi parlamenta. Grupa izvodi za publiku od četiri stotine hiljada ljudi, svi su stajali u Eregli u crnomorskoj regiji i drži titulu za „najvećeg Auidience” u Guinnessovoj knjizi rekorda za ovu izvedbu. Oni su također bili prva grupa nastupa u Bodrum antičkom kazalištu nakon 2300 godina. Vatra Anadolije je dosegla više od 41 milijun ljudi-posjetilaca, kako u stranim zemljama i domovini, odnosno do sada u 97 država svijeta.

Izuzetna nam je čast da Cazin bude domaćin spektaklu kakvi se priređuju uglavnom u daleko većim sredinama i gradovima Evrope i svijeta. Sigurni smo da će to biti izuzetan događaj i dobra promocija za naš grad, kazao je savjetnik načelnika općine Cazin, Šerif Kaljiković.

Pripreme za za muzičko- scenski spektakl Vatra Anadalije zvanično počinju od danas. Pred agencijom Stage Art je veliki posao, a pred cazinskom i krajiškom publikom događaj kakav se ne dešava često, a ovaj prvi put u historiji grada Cazina i cijele Krajine. S obzirom na veliki interes i zadovoljstvo publike gostovanjem ruskog carskog baleta prošle godine u Bihaću, sigurno je da će i nastup svjetski poznate Vatre Anadolije biti s velikom radošću dočekan kod publike iz cijele regije.

Ulaznice su u pretprodaji od 17. aprila, a prodajna mjesta su navedena na fotografiji u prilogu!(Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 19/04/2017 - 08:20

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top