Home

Veliki Vlatko Stefanovski: Imao sam težak period na privatnom planu, ali u muzici pronalazim spas

16 Jul

Veliki Vlatko Stefanovski: Imao sam težak period na privatnom planu, ali u muzici pronalazim spas

Vlatko Stefanovski (60), jedan od najvećih virtuoza s ovih prostora, muzičar kojem je gitara saputnik već 40 godina, 23. jula bit će gost Sarajeva.

Naime, Stefanovski će u Bosanskom kulturnom centru (BKC) scenu dijeliti s tuzlanskim muzičarom Miroslavom Tadićem.

Stefanovski, kojeg nerijetko nazivaju kraljem žice, ističe da je svoj hobi, strast i opsesiju pretvorio u profesiju. Uprkos gustom rasporedu i ljetnim obavezama, legendarni Makedonac i ovoga puta rado je govorio za „Dnevni avaz“. Dotakao se ponovnog dolaska u bh. prijestonicu, problemima društvene svakodnevice, muzičke scene... 

Duga historija

"Radujem se novom dolasku u Sarajevo. Moja historija s tim gradom je dosta duga. Bit će mi drago da vidim prijatelje, saradnike i publiku. Iako nemam ništa senzacionalno novo da ponudim, uvijek se trudim da sviram najbolje što mogu i da publici pošaljem dovoljno emocionalnih poruka. Konačno sviram s Miroslavom ovog ljeta, iako imamo samo tri planirana nastupa, sarajevski koncert će biti jedan od tih ekskluzivnih koncerata" ,kazao nam je Stefanovski.

Iako je svjestan da je jedna od muzičkih ikona Balkana, ovog muzičkog maga to kao da ne dotiče. Skroman, ali svjetski priznat u poslu kojim se bavi, Stefanovski je priznao da upravo u muzici pronalazi spas od teške svakodnevice.

"Često je nemoguće pronaći spas od svega onoga što nam se događa u životu. Međutim, treba se boriti i rješavati probleme. Meni, vjerovatno, muzika pomaže da se oslobodim od svakodnevnog stresa. Kada već spominjemo poteškoće i probleme, imao sam dosta težak period na privatnom planu, ali ne bih zamarao vaše čitaoce detaljima" ,kratak je bio Stefanovski.

Težak period

Ovaj vrsni virtuoz otkrio nam je kako iz njegovog ugla izgleda muzička scena na prostorima bivše Jugoslavije.

"Moram priznati da se odavno nisam zaletio da kupim nečije novo izdanje. Malo je stvari koje su me zaintrigirale u posljednje vrijeme. Iako nisam muzički kritičar i nije mi posao da ocjenjujem nečiji rad, pokušavam da u onome što radim sam napredujem i da budem bolji. Inače, svjedoci smo dosta jeftinih nota, riječi i produkcija. Danas je brzo vrijeme, brza hrana, brza muzika... " ,zaključuje Stefanovski.

Novo svjetlo s Miroslavom Tadićem

Rad s Tuzlakom Miroslavom Tadićem na albumima "Krushevo" i "Treta majka" bacile su novo svjetlo na akustičnu gitaru Stefanovskog i istraživanje makedonske tradicionalne muzike. 

Posljednji studijski album "Seir", koji je objavljen 2014. godine, bio je prvi kantautorski album nakon 11 godina. Posljednjih nekoliko godina Stefanovski je stvarao muziku za film i pozorište, te je svirao i snimao širom svijeta s vrhunskim izvođačima. 

 

(Izvor:Avaz.ba)

 

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top